Amerika onthult snelste supercomputer

Laurien Onderwater

11 June 2018 12:59

supercomputer summit

Het ministerie van Energie heeft onlangs een computer onthuld met een piekprestatie van maar liefst 200.000 biljoen berekeningen per seconde (200 petaflops).

Er is al jaren een wedstrijd gaande tussen onder andere de VS, China, Taiwan, Japen en Europa om wie de snelste supercomputer heeft. China staat al geruime tijd op nummer één (en twee) met de Sunway TaihuLight (piek van 125 petaflops) en de Tianhe-2-supercomputer (34 petaflops) respectievelijk.

Maar heel lang zal China niet meer op de eerste plaats blijven staan. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft namelijk de nieuwste supercomputer gelanceerd die maar liefst 200.000 biljoen (!) berekeningen per seconde kan uitvoeren. Dit staat gelijk aan 200 petaflops en daarmee is de computer bijna twee keer zo snel als de huidige wereldrecordhouder.

Summit

De supercomputer – die onder andere met IBM en Nvidia is ontwikkeld – heet Summit en bevindt zich in een faciliteit in het Oak Ridge National Laboratory (ORNL). Met 200.000 biljoen berekeningen per seconde is de Summit ongeveer een miljoen keer sneller dan een normale thuiscomputer. De Amerikaanse supercomputer is gemaakt van ongeveer 37.000 processors en neemt evenveel ruimte in beslag als twee tennisbanen.

Maar wat deze supercomputer (met een geheugen van zo’n 10 petabyte, oftewel 10.000 terabyte) zo uniek maakt, is waarvoor hij is ontworpen. In tegenstelling tot andere supercomputers is Summit met name gericht op kunstmatige intelligentie. De computer is uitgerust met 28.000 grafische processors die zijn geoptimaliseerd voor machine learning-algoritmes.

Met Summit kunnen onderzoekers machine learning toepassen op problemen in onder meer de astronomie, scheikunde en biologie. De supercomputer zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om telescoopbeelden te analyseren of voor complexe DNA-analyses of om de structuur van eiwitten te achterhalen.

TOP500

Twee keer per jaar (in juni en november) wordt de TOP500-lijst uitgegeven waarin de vijfhonderd snelste supercomputers zijn opgenomen. Met de Summit verwacht Amerika China van de troon te stoten en eindelijk weer eens op de eerste plek te komen.

Erg vriendelijk voor het milieu is de supercomputer overigens niet: om het systeem te koelen (bij een piek van 15 megawatt) is per minuut 15.000 liter water nodig.

Bronnen: ORNL, Popular Mechanics, New Atlas

Beeld: ORNL

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws