Boeing bouwt een wingman

Laurien Onderwater

28 February 2019 10:59

Boeing Loyal Wingman

Boeings nieuwste aanwinst – de Loyal Wingman – lijkt op een straaljager zonder cockpit. De uit de kluiten gewassen drone werd onlangs onthuld. 

De meesten van ons kennen alleen de kroegversie van de term ‘wingman’ (ofwel een vriend die je meeneemt naar de bar en die de vriendinnen bezighoudt van de vrouw waarmee jij graag een praatje wilt maken.) Maar het woord komt uit de vliegwereld, waarbij een wingman je maatje in een een andere straaljager is die je helpt om een missie te volbrengen.

Boeing heeft nu een onbemande en semi-autonome wingman bedacht. Een concept van deze Loyal Wingman – dat Boeing Australië samen met de Australische overheid ontwikkelde – werd onlangs op de Australian International Airshow gepresenteerd.

Lees ook: Klimmende robot inspecteert Boeing

Loyal Wingman

Boeings Wingman ziet er anders uit dan andere UAV’s en lijkt meer op een cockpitloze straaljager. Het onbemande vliegtuig is bijna 12 meter lang; iets kleiner dus dan de F/A-18 Super Hornet. Verder zou het volgens Boeing grofweg dezelfde prestaties leveren als een normale fighter en heeft het toestel een actieradius van ruim 3700 kilometer.

Het is nog niet bekend of het vliegtuig op termijn bewapend wordt. Voor nu is het de bedoeling dat de drone inlichtingen-, bewakings- en verkenningsmissies uitvoert. De Loyal Wingman vliegt semi-autonoom, waarbij hij wordt bestuurd vanuit een nabijgelegen vliegtuig of vanaf de grond.

Een manier waarop de Wingman kan worden ingezet, is door de drone voor bemande straaljagers uit te laten vliegen, zodat-ie op tijd luchtverdedigingsradars en raketsystemen kan spotten. Hij kan dan ook radarsignalen van die vijandelijke luchtdoelsystemen storen en zo de weg vrij houden voor zijn bemande wingmen.

Naar verwachting gaat in 2020 het eerste prototype vliegen.

Bronnen: Defense News, Popular Mechanics, New Atlas

Beeld: Boeing

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws