Deze BMW X6 in Vantablack zie je nauwelijks

Laurien Onderwater

29-08-2019 08:59:39

BMW X6 Vantablack

Voor het eerst is de carrosserie van een auto voorzien van een verflaag met het zwartste pigment ter wereld: Vantablack.

Of je de show met de nieuwste BMW VBX6 steelt? Absoluut. Of je de auto in een onverlichte parkeergarage terug kunt vinden? Waarschijnlijk niet. De carrosserie is namelijk gespoten in Vantablack: een pigment dat zó donker is dat het nauwelijks licht reflecteert (in het originele recept wordt maar liefst 99,965 procent van het licht geabsorbeerd). Het is voor het eerst dat een voertuig een Vantablack-verfbeurt heeft gekregen.

Lees ook:

Zwart gat

Toch is voor de BMW X6 niet het originele Vantablack-recept gekozen. Elk object dat van een laag van deze verf wordt voorzien, lijkt namelijk niet drie- maar tweedimensionaal. Niet zo verwonderlijk dat een man vorig jaar in een gat viel waarvan de binnenkant was beschilderd met het inktzwarte pigment.

Om te voorkomen dat de X6 een zwart gat op wielen wordt, koos de Duitse autobouwer voor een mildere variant op de verf die nog 1 procent licht weerkaatst: VBx2 geheten. Verder zorgt de pontificale, glimmende grill er wel voor dat je de auto niet straal voorbij loopt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De nieuwe BMW wordt volgende maand getoond op de Frankfurt Motor Show, maar de kans is niet heel groot dat de zwarte verf in het kleurenpalet wordt opgenomen. Dat is misschien maar goed ook, want als de auto vrijwel al het inkomende licht (elektromagnetische straling) absorbeert, hoe reageert het gitzwarte voertuig dan op politieradars of adaptive cruise control van andere auto’s?

Bronnen: New Atlas, Autoblog

Beeld: BMW

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's