Deze smartwatch gebruikt je arm als touchscreen

kijkmagazine

30 April 2018 15:59

LumiWatch smartwatch

LumiWatch smartwatch

Onderzoekers maken smartwatch prototype die met een ingebouwde projector van je arm een touchscreen maakt.

We worden er al een jaren mee lekker gemaakt, een smartwatch die het scherm op je arm (of hand) projecteert. Want, hoe goed de software en hoe krachtig de processoren van de slimme horloges ook zijn, ze zijn zó klein dat hun touchscreenfunctie soms meer een handicap, dan een handige feature lijkt – zeker zonder stylus.

Prototype

Velen onder ons wachten dan ook met smart op een werkend prototype, en steunen misschien ook wel een van de verschillende projecten die op crowdfundingsites te vinden zijn. Helaas kwam het nog niet tot een werkend prototype – tot nu. Onderzoekers aan de Carnegie Mellon Universiteit (CMU) en ASU Tech in China hebben de eerste stapjes nu daadwerkelijk gezet. De LumiWatch is de eerste smartwatch waarvan een prototype met sensoren én een volledig functionele laser projector, dan ook echt gebouwd is. Het resultaat: een projectie van het scherm op de arm van de drager, die reageert op pokes, taps, en swipes.

Klein maar fijn

Voor een touchscreen is een horlogeformaat dus (te) klein. Maar als je bedenkt dat smartphones tegenwoordig qua formaat in de buurt komen van tablets, wordt juist ook de kracht van zo’n klein apparaatje duidelijk. Beeld je maar eens in hoe log een smartphone op je arm zou aanvoelen, en je begrijpt dat de LumiWatch weinig ruimte heeft te groeien. Het prototype is al best bulky: 50 bij 41 millimeter (17 mm hoog), iets groter dan de standaard Apple Watch van 42 x 36 x 11 mm.

Kalibreren

Natuurlijk is een arm geen perfect egaal oppervlak, wat normaliter tot een vervormde projectie zou leiden. De speciale soft- en hardware van de LumiWatch omzeilen dit probleem, en zorgen ervoor dat het 1024 bij 600 pixel ‘scherm’ overal even helder is.

Ook moesten de makers rekening houden met het verschil tussen jouw arm en dat van je buurman, en dat hij zijn horloge op een andere manier draagt dan jij. De LumiWatch moet dus bij elke drager gekalibreerd worden. Hiervoor hebben de makers swipe to unlock nieuw leven ingeblazen. De sensoren meten de verandering in positie en grootte van je swipende vinger, op basis waarvan vervolgens automatisch de berekeningen voor de kalibratie kunnen worden gemaakt.

De hardwarekosten van de LumiWatch bedragen zo’n €500 – minder dan veel luxe smartwatches – en de batterij zou het een uur (bij onafgebroken projectie) tot een dag volhouden. Helaas duurt het echter nog een paar jaar duren voordat het horloge ook daadwerkelijk op de markt komt. Wij wachten in ieder geval met smart.

Bronnen: Carnegie Mellon University, Gizmodo. Beeld: Carnegie Mellon University

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes