Elektrische auto loopt vast in Beijing

Laurien Onderwater

04-02-2019 12:59:38

China elektrische testauto

Toen deze potentiële klant een ritje ging maken in een elektrische testauto, kwam hij voor een onaangename verrassing te staan.

Een kleine blunder met grootste gevolgen voor het Chinese automerk Nio. Toen een elektrische testauto een rit door Beijing maakte, kwam hij opeens tot stilstand met de deuren op slot. En het voertuig wilde ook niet meer starten. Sta je dan, op de bijna vier kilometer lange Changan Avenue, een van de drukste wegen van een van de drukste steden ter wereld.

Lees ook: Zijn elektrische auto’s echt zoveel beter?

Foutje, bedankt

De auto was stil komen te staan door een software-update. Volgens Nio, dat zichzelf als de Chinese uitdager van Tesla ziet, was het de fout geweest van de bestuurder van de auto, een potentiële klant. Het autobedrijf bevestigde dinsdag het incident op zijn Weibo-account en beweerde dat de bestuurder tijdens een verkeersopstopping op Changan Avenue “per ongeluk een reeks van acties uitvoerde die de systeemupdate activeerden”.

Hierdoor begon het besturingssysteem gegevens binnen te halen en reageerde verder nergens meer op. De deuren gingen niet meer open en toen de politie verhaal kwam halen, ging dat niet, want zelfs de ramen wilden niet open. Pas na ruim een uur, toen de systeemupdate was voltooid, kon de bestuurder – met naast hem een medewerker van Nio – weer wegrijden.

De actie leverde hilarische opmerkingen op sociale media op, maar heeft ook voor kritiek gezorgd. Zo vond iemand dat het de verantwoordelijkheid van een medewerker van Nio was om de update uit te voeren, niet die van de potentiële klant. Bovendien zou er überhaupt geen herinnering voor de systeemupdate tijdens het rijden mogen komen.

Nio reageerde zelf ook op het voorval door zijn excuses aan te bieden voor het verstoren van het verkeer en te verzekeren dat het bedrijf “de logica van de software-update zal verbeteren”.

Bronnen: South China Morning Post, De Ingenieur

Beeld: Nio ES6, een elektrische auto die al in productie is/Nio.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws