F-35 krijgt gezelschap van gevechtsdrone

kijkmagazine

24-05-2019 15:59:56

De Amerikaanse luchtmacht werkt aan een zelflerend computersysteem dat gevechtsvliegtuigen van een legertje drones voorziet. De onbemande toestellen moeten het vuile werk gaan opknappen.

De Amerikaanse luchtmacht wil dat toekomstig versies van de F-35 soft- en hardware krijgen waarmee een zwerm drones kan worden aangestuurd. Met het computersysteem, dat Skyborg heet, kunnen piloten een legertje onbemande vliegtuigjes inzetten om vijandelijke toestellen en luchtafweerinstallaties uit te schakelen.

Lees ook:

Valkyrie

De Air Force Research Laboratory werkt momenteel hard aan de technologie, maar wil weinig over het geheime project kwijt. Volgens een legerwoordvoerder zal Skyborg zelflerend zijn en de kunst van het luchtgevecht afkijken van piloten. Vermoedelijk reageren de drones op stemcommando’s.

Hoewel Skyborg nog verre van af is, heeft de Amerikaanse luchtmacht met de XQ-58A Valkyrie al wel een geschikte drone klaarliggen. Het onbemande vliegtuig is ongeveer 9 meter lang en heeft een vleugelspanwijdte van iets meer dan 8 meter. Het toestel beschikt over een straalmotor en heeft een vliegbereik van bijna 2500 kilometer.

In het laadruim is plaats voor twee GBU-39 bommen, waarmee gronddoelen zoals munitiedepots en tanks vernietigd kunnen worden. De topsnelheid van de Valkyrie bedraagt 1100 kilometer per uur.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2 miljoen

De voordelen van de gevechtsdrone zijn groot. Zo kan het toestel manoeuvres uitvoeren die vanwege fysieke beperkingen voor een menselijke piloot onmogelijk zijn. Daarnaast kan het vijandelijke vliegtuigen op afstand houden en eventueel uitschakelen. Dat is handig, want bemande gevechtsvliegtuigen zijn peperduur. Een XQ-58A kost daarentegen ‘slechts’ twee miljoen dollar (1,8 miljoen euro).

De Amerikaanse luchtmacht werkt samen met Kratos Defense aan de ontwikkeling van de Valkyrie. Eerder dit jaar werd het onbemande toestel succesvol getest boven de Yuma Proving Grounds, een militaire basis in de staat Arizona. De luchtmacht hoopt voor 2024 de eerste Skyborg-drone in de lucht te hebben.

Bron: Defense News

Beeld: Joshua Hoskins/US Air Force

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes