Filmpje: zo worden spiegels gemaakt

Laurien Onderwater

19-11-2017 10:59:45

spiegels

Als het goed is, kijk je er elk ochtend even in om te checken of je er wel oké uitziet voordat je de deur uitgaat. Maar ook al bestaan spiegels al duizenden jaren, hoe wordt de moderne versie gemaakt?

Wat zouden we zonder spiegels moeten. Dankzij deze reflecterende voorwerpen kunnen we even snel een blik op onszelf werpen, voordat we naar werk of een feestje gaan. Toegegeven, sommige mensen kijken iets te graag naar hun spiegelbeeld, maar toch zouden we niet meer zonder spiegels kunnen.

De moderne versie van de spiegel – die we vandaag de dag nog steeds gebruiken – is hoogstwaarschijnlijk door de Duitse scheikundige Justus von Liebig uitgevonden. Hij ontdekte dat een laagje zilver op een glasplaat gieten voor perfecte reflecties zorgde.

Ingrediënten

En eigenlijk is het ook niet veel moeilijker dan dat. De enige ingrediënten die je namelijk nodig hebt om een spiegel te maken, zijn zilvernitraat, ammoniak, suiker, en natuurlijk een glasplaat. In onderstaand filmpje laat kunstenaar Dave Smith zien hoe je van deze componenten een spiegel maakt. Let wel: zilvernitraat is erg giftig.

En zie hier het eindresultaat:

Gaaf toch?

Bronnen: Dave Smith, Gizmodo

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws