Franse onderzeeboot na ruim vijftig jaar opgespoord

Laurien Onderwater

23 July 2019 12:59

La Minerve

La Minerve zonk in 1968 met 52 schepelingen aan boord. Nu heeft de Franse marine de boot teruggevonden.

Op 28 januari 1968 gingen er alarmbellen rinkelen bij de Franse marine toen onderzeeboot La Minerve niet terugkeerde naar zijn basis. De vrees bleek terecht: een dag ervoor was de sub binnen 4 minuten gezonken. Wat de oorzaak was, is niet bekend. Circa twintig boten, helikopters, vliegtuigen en zelfs een onderzeeër waren betrokken bij de zoektocht, maar La Minerve was spoorloos verdwenen.

Onder druk van familieleden van bemanningsleden werd begin dit jaar een nieuwe zoekactie gestart en die wierp wel zijn vruchten af: het is de Franse marine in samenwerking met een Amerikaans bedrijf gelukt de onderzeeboot te lokaliseren.

Lees ook:

Buitengewone troost

De boot lag in drie stukken op een diepte van 2370 meter, zo’n 45 kilometer voor de kust van Toulon. Het in Texas gevestigde bedrijf Ocean Infinity (hetzelfde bedrijf dat in 2018 aankondigde wrakstukken van vlucht MH370 op te sporen) vond het wrak met zijn zoekschip Seabed Constructor, meldt het AFP.

Dit schip is uitgerust met de meest geavanceerde technologie, waaronder onderwatercamera’s die de zeebodem tot 6000 meter diep in beeld kunnen brengen. In november 2018 wist hetzelfde schip ook al de Argentijnse onderzeeër San Juan op te sporen dat een jaar ervoor plots verdween met 44 opvarenden aan boord. Ook zette Ocean Infinity onderwaterdrones in voor de zoekactie.

Op de beelden van een van de wrakstukken waren duidelijk de letters MIN te zien. Later werd bevestigd dat het hier inderdaad om de lang verloren La Minerve ging.

Nabestaanden reageerden emotioneel op de vondst. Zo zei de weduwe van een van de schepelingen: “Ze waren al die tijd dichtbij ons, en dat is een buitengewone troost.”

Bronnen: AFP, The Guardian

Beeld: STF/AFP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws