Dit groene cruiseschip krijgt zeilen

Laurien Onderwater

13 December 2017 08:59

cruiseschip

Cruiseschepen hebben een slechte reputatie als het gaat om het milieu. Maar een Japanse organisatie komt met een groene oplossing: cruiseschepen uitrusten met zeilen.

Een tripje maken met een cruiseschip mag dan heel erg leuk zijn, maar erg fijn voor het milieu is het niet. Op een gemiddelde trip braken reusachtige cruiseschepen net zoveel viezigheid uit als miljoenen auto’s die dezelfde afstand zouden afleggen. Daarom komt het Japanse bedrijf Peace Boat met een duurzame oplossing: een cruiseschip dat vaart op zonne- en windenergie én dat is uitgerust met tien enorme zeilen.

Eco-schip

Het Ecoship gaat zo’n 500 miljoen dollar kosten en wordt voor een groot deel gefinancierd door investeerders die graag hun steentje bijdragen aan een schonere wereld, aldus Peace Boat. Het Finse bedrijf Arctech Helsinki Shipyard Inc zal het groene cruiseschip gaan bouwen.

Bijzonder aan het eco-schip is de manier waarop het zal worden ‘gevoed’. Niet alleen is het vaartuig straks aangedreven door zonne-energie en liquid natural gas (LNG), maar ook door windenergie dankzij tien grote zeilen waarmee het schip wordt uitgerust.

Het 60.000 ton wegende schip moet in 2020 klaar zijn en plaats bieden aan 2000 passagiers. Maar Peace Boat is ambitieus, want in 2030 wil het al vijf grote groene cruiseschepen hebben rondvaren.

Op het vaartuig zullen verschillende lezingen en workshops worden gegeven over vrede, politiek, klimaatverandering en mensenrechten. Kosten van zo’n groen tripje? Tussen de 15.000 en 18.000 dollar. Je moet er wat voor overhebben.

Bronnen: Peace Boat, CNN 

Beeld: Artist’s impression

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws