Onderzoekers van het MIT hebben ‘levend materiaal’ verwerkt in een handschoen om verschillende chemicaliën te detecteren.
Stel je voor: een detective is op een plaats delict op zoek naar bewijs tijdens een moordonderzoek. Hij trekt een paar handschoenen aan en voelt ermee over de meubels, de vloer en de muren. Wanneer hij met zijn vingers langs de bankleuning gaat, lichten de handschoenen plots op. De speurneus heeft de chemische stof gevonden waar hij naar op zoek was.
Dit kan in de toekomst mogelijk worden met de handschoenen die het MIT heeft ontwikkeld en beschreven in het vakblad PNAS. Het ontwerp bevindt zich op dit moment nog in een van de eerste fases, maar het klinkt als een veelbelovend (en stiekem heel leuk) concept.
Wondinfectie
En het is eigenlijk heel simpel. De basis van het ontwerp is hydrogel, een materiaal dat voor 95 procent uit water bestaat en in dit geval bijeen wordt gehouden door middel van een laagje poreus rubber dat zuurstof door kan laten. Hierin werden E. coli-cellen geïnjecteerd die waren geprogrammeerd om te reageren met bepaalde chemicaliën.
Het geheel kan worden verwerkt in handschoenen, voor bijvoorbeeld rechercheurs, maar ook in verband zodat de artsen snel kunnen zien of een wond begint te infecteren. Ook zou het materiaal welkom zijn bij het monitoren van milieuvervuiling. Toepassingen genoeg dus!