Kernfusie door de jaren heen

kijkmagazine

11-11-2015 08:45:19

Het idee om energie op te wekken door kernfusie is absoluut niet nieuw. Van atoom naar reactor.

Dé energiebron van de toekomst, waarbij we atomen niet splitsen, maar samensmelten. We hebben het dan natuurlijk over kernfusie. Een onderwerp waar overigens al decennialang over wordt gesproken. Een tijdlijn.

1920: Eén heliumatoom blijkt minder te wegen dan vier waterstofatomen. Dit massaverschil is waar kernfusie zijn energie uit haalt.

1939: Natuurkundige Hans Bethe bedenkt hoe waterstofkernen in de zon deuterium kunnen vormen; de eerste stap van het kernfusieproces dat daar plaatsvindt.

1946: Het eerste patent voor een kernfusiereactor wordt uitgedeeld aan een zogenoemde Z-pinch-machine, waarbij stroom door het plasma wordt gejaagd.

1949: Wetenschapper Ronald Richter begint in Argentinië met een project dat een fusiereactor moet opleveren. Het loopt uit op een fiasco.

1950: De Russen Igor Tamm en Andrej Sacharov bedenken de tokamak: een donutvormige ruimte waarin je fusieplasma opsluit met magneetvelden.

1951: De eerste constructie die gebruikmaakt van kernfusie is een feit: een atoombom die een beetje fusie gebruikt om een kernsplitsingsreactie te versterken.

1958: Het Britse experiment ZETA beweert kernfusie te hebben bereikt, maar moet die claim later intrekken.

1962: Het idee van laserfusie wordt geboren: kernfusie door krachtige lasers van alle kanten op een doelwit te laten schijnen.

1983: De Europese kernfusiereactor JET – Joint European Torus – wordt in Engeland in gebruik genomen.

1985: Een top met president Reagan en secretaris-generaal Gorbatsjov levert de eerste aanzet op tot de internationale kernreactor ITER.

1997: De Europese reactor JET (zie 1983) wekt 16 megawatt aan fusievermogen op; nog steeds het wereldrecord.

2009: De National Ignition Facility wordt voltooid; een groot Amerikaans experiment dat gebruikmaakt van laserfusie (zie 1962).

Dit is een kader uit het artikel ‘Kernfusie: outside the box’ waarin vier kernreactoren onder de loep worden genomen die sneller en effectiever zouden zijn dan ITER. Het artikel is te vinden in KIJK 12/2015, in de winkel vanaf 19 november tot en met 18 december.

Hieronder een animatiefilmpje over de werking van een van deze kernreactoren: General Fusion.

Animatie van de werking van de General Fusion-reactor:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen