Wanneer wordt de 20 megawatt-windturbine realiteit?

KIJK-redactie

22-01-2019 10:59:03

windturbines

Hoe groter de windturbine, hoe efficiënter de energie van wind in elektriciteit wordt omgezet. Maar de huidige mogelijkheden zijn begrensd. Daarom wordt er naarstig naar nieuwe technologieën, productiemethodes en innovatieve materialen gezocht.

In april 2018 installeerde het Zweedse bedrijf Vattenfall de grootste windturbine ter wereld voor de kust van het Schotse Aberdeen. Met een vermogen van 8,8 megawatt (MW) kan het gevaarte voorzien in de stroombehoefte van negenduizend huishoudens. De tiphoogte (het hoogste punt dat een rotorblad bereikt) van deze turbine is 191 meter en elk rotorblad is 80 meter lang. Smeuïg detail: Donald Trump probeerde – tevergeefs – de bouw van de turbine tegen te houden, omdat die het uitzicht vanaf zijn Schotse golfbaan zou verpesten. Toch is die indrukwekkende 8,8 MW bij lange na niet het haalbare maximum.

Mega-windturbines

Zo ontwikkelt MHI-Vestas, een samenwerkingsverband van het Japanse Mitsubishi Heavy Industries en het Deense Vestas, een windturbine van 9,5 MW. Na wat tegenslag is de MHI Vestas V164-9.5 MW inmiddels besteld voor offshore-windparken in België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook Nederland krijgt er twee, in de windparken Borssele III en IV.

Giles Dickson, de CEO van WindEurope, de belangenvereniging van de Europese windenergiesector, legt de lat nog hoger. In februari 2018 vertelde hij de Europese Commissie dat het opschalen van windturbines de beste manier is om de kosten te verlagen en windenergie goedkoper te maken.

Zo kan de EU zijn energie- en klimaatdoelstellingen realiseren én behoudt Europa zijn technische voorsprong op het gebied van windenergie. Bij de offshore-windparken die rond 2025 in gebruik worden genomen, rekenen de ontwerpers al met windturbines van 13 tot 15 MW. Als het waait, kan zo’n windturbine meer dan 15.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Maar Dickson droomt van windturbines van 20 MW. Met de technologieën en materialen die momenteel worden toegepast, zijn die onhaalbaar. Vernieuwing is wat er nodig is.

Dit is het begin van het artikel ‘Monsterturbines’ te vinden in KIJK 2/2019. Deze editie ligt vanaf 24 januari in de winkel tot en met 20 februari. 

Meer informatie:

Tekst: Teake Zuidema

Beeld: iStock/Getty Images

Heb jij de KIJK 50 jaar-special al met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad? Zo niet, dan kun je hem nu in onze webshop bestellen!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen