Millennium Falcon had er ook zo uit kunnen zien

Laurien Onderwater

02 June 2018 10:00

Millennium Falcon

Deze ontwerpen voor de iconische Millennium Falcon hebben de film helaas niet gehaald. Gelukkig kun je ze hier zien!

Deel uitmaken van het creatieve Star Wars-team moet een droombaan zijn, maar het is ook geen makkie. Zo stond artdirector James Clyne voor de (bijna) onmogelijke taak om voor de nieuwe film Solo: A Star Wars Story een nieuwe versie van de Millennium Falcon (die dan nog van Lando Calrissian is) te bedenken. Hoe doe je dat?

Verhaal leidt ontwerp

Het Falcon-ontwerp moest uiteraard aan een aantal eisen voldoen: het ruimteschip moest er nieuw uitzien (want: nieuwe film), maar tegelijkertijd mocht hij ook niet zijn oude touch verliezen. De Millennium Falcon moest er dus uniek en cool uitzien, maar ook meteen herkenbaar als de ‘oude’ Millennium Falcon uit de eerdere films.

Gelukkig had Clyne wel enige houvast. Zo stond in het script dat de Falcon een ontsnappingscapsule had. “We wisten dat we die capsule op de neus van het ruimteschip wilden hebben”, zegt Clyne. “Maar hoe verder? Maak je er een apart ruimtescheepje van dat je lijmt op de voorkant? Of integreer je het met het schip, zodat het als het loskomt een grote verrassing is? Dat was beslist het verhaal dat het ontwerp dicteerde en niet andersom.”

Concepten

Om tot het uiteindelijke ontwerp te komen, bedacht Clyne met zijn team tientallen verschillende concepten van hoe de Falcon van Lando eruit zou kunnen zien. Echte Star Wars-fans zullen in sommige designs invloeden van andere ruimtevaartuigen herkennen. Zo heeft ontwerp 20 iets weg van een TIE fighter en lijkt 29 in de verte op een Y-Wing.

Natuurlijk zijn het allemaal maar concepten en was het onwaarschijnlijk dat ze ooit in de buurt van de filmversie kwamen, maar – geef toe – ze zien er heul tof uit. Uiteindelijk moest het team het eens worden over de final version en gelukkig is dat ontwerp ‘ook niet slecht’:

Het volledige interview met James Clyne kun je hier lezen.

Bronnen: Star Wars, io9

Beeld: Star Wars

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's