Nieuw: ingewikkelde klok

Naomi Vreeburg

17-01-2018 08:59:21

klok

Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Dat moet de gedachte zijn geweest van de maker van deze 3D-geprinte klok.

We hebben al een aantal vreemde uurwerken voorbij zien komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Fibonacci-klok of de toffe zonnewijzer 2.0? Architect en maker Ekaggrat Singh Kalsi doet graag mee aan deze merkwaardige klokkenrace en kwam onlangs met de Edgytokei op de proppen, een vreemde 3D-geprinte klok die de tijd aangeeft met twee ‘dansende’ armen.

Gelijke armen

Deze armen worden aangedreven door stappenmotors en – uiteraard, elke maker heeft er één – een Arduino. In tegenstelling tot de wijzers van een normale klok, zijn deze armen van gelijke lengte. Hoe je dan onderscheid maakt tussen de wijzer voor de uren en die voor de minuten? De ledjes op een van de armen gaat branden wanneer deze de minuten aangeeft.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zoals je in het bovenstaande filmpje kunt zien, balanceren de twee wijzers op een klein platform. Ze kunnen in het midden blijven of naar links of naar rechts rollen – afhankelijk van het tijdstip dat ze samen moeten uitbeelden.

Ins en outs

Of we echt alle tijdstippen duidelijk kunnen aflezen op de klok? Dat durven we niet te zeggen. Wat we wel zeker weten, is dat we blij zijn dat we klokkijken hebben geleerd op een ‘ouderwets’ exemplaar… Maar mocht je toch helemaal weg zijn van het ontwerp van dit uurwerk: via deze link vind je alle ins en outs over het design.

Bronnen: Hackaday, New Atlas

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes