Deze robot boort gaten in schedels

Laurien Onderwater

17-04-2018 12:59:34

RoBoSculpt

RoBoSculpt kan uiterst precies een holte frezen van de gewenste vorm en afmetingen in (menselijke) schedels. En dat scheelt chirurgen een hoop werk.

Wanneer chirurgen een hersenoperatie moeten uitvoeren, om bijvoorbeeld een tumor weg te halen, is het natuurlijk zaak als ze bij het brein kunnen. Daarvoor boren ze een gaatje in de schedel, maar deze klus moet heel nauwkeurig gebeuren en kost enorm veel tijd.

Deze operatierobot moet daar verandering in brengen: RoBoSculpt kan namelijk met uiterste precisie een holte frezen in de schedel. De bot is ontworpen en gebouwd door Jordan Bos, onderzoeker aan de TU Eindhoven, die gisteren promoveerde op RoBoSculpt.

Botvijsel en bloed

Jaarlijks maken chirurgen bij meer dan 100.000 mensen over de hele wereld een gaatje in de schedel. Tijdens het boren, komen artsen veel structuren tegen die absoluut niet geraakt mogen worden. Ook kan het zicht worden belemmerd door botvijsel en bloed wanneer de chirurg door de microscoop kijkt tijdens de operatie. Kortom: een lastige procedure, waarbij veel complicaties kunnen optreden en die ook nog eens uren tijd in beslag neemt.

RoBoSculpt

Ideaal dus wanneer deze taak uit handen kan worden genomen door een robot. Jordan Bos ontwikkelde de bot op verzoek van KNO-arts en schedelbasischirurg Dirk Kunst van het Radboud UMC. Om tot zijn uiteindelijke ontwerp te komen, was Bos eerst aanwezig bij meerdere schedelbasisoperaties. Vervolgens bedacht hij twintig concepten. Het beste concept werkte hij uit tot een prototype dat bovenaan dit artikel staat afgebeeld. Hij noemde het ding RoBoSculpt.

Voordat de robot begint met frezen, analyseert hij eerst een aantal CT-scans die van het hoofd zijn gemaakt. Zo weet hij precies welk stuk bot in de schedel weg moet worden gehaald. Het hoofd wordt vervolgens vastgeklemd, zodat er geen beweging meer mogelijk is en dan kan RoBoSculpt beginnen met een holte uit te boren.

Lange arm

De operatierobot is in principe een androïde arm die een chirurgische boor vasthoudt. Hij heeft zeven bewegingsassen om zo vrij mogelijk te kunnen bewegen. Bovendien kan het ding worden afgedekt met een steriele hoes, wat goed van pas komt in de operatiekamer.

RoBoSculpt zal voorlopig nog niet in mensenschedels gaan boren; eerst het apparaat maar eens onderwerpen aan testen. Dat gebeurt gelukkig dit jaar al met menselijk botmateriaal bij het Radboud UMC. Verwacht wordt dat over drie jaar mensen aan de beurt zijn. En wat een werk zou dat chirurgen schelen; robots worden immers nooit moe.

Bronnen: TU Eindhoven, Phys.org

Beeld: Bart van Overbeeke

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis