Filmpje: robot doet alles op de tast

Laurien Onderwater

06-07-2018 15:59:39

Cheetah 3 MIT

MIT’s nieuwste aanwinst – Cheetah 3 – kan een tof trucje: traplopen en obstakels vermijden. Niet spectaculair genoeg voor je? De blinde vink doet dit allemaal op de tast. Cool hè.

Denk je aan robots die toffe trucjes kunnen doen dan denk je aan de bots van Boston Dynamics of de acrobaten van Disney. Maar het Massachusetts Institute of Technology kan er ook wat van. Het instituut ontwikkelde robot Cheetah 3 die zich blindelings voort kan bewegen en daarbij trap kan lopen en op tafels kan springen. Dat doet hij allemaal op de tast.

Lees ook: Robot maakt achterwaartse salto

Blind vertrouwen

Cheetah 3 kan dus op tafels springen, traplopen en obstakels vermijden. Het ruim veertig kilo wegende ding – ter grootte van een labrador – is ontworpen om dit alles te doen zonder te vertrouwen op camera’s of externe omgevingssensoren. In plaats daarvan ‘voelt’ hij zijn omgeving op een manier die wordt omschreven als blind locomotion. Een beetje dezelfde manier als wanneer je zelf voorzichtig door een pikdonkere ruimte loopt.

De ontwikkelaar van het ‘jachtluipaard’, Sangbae Kim, vindt dat robots niet te veel moeten vertrouwen op zicht. Zicht kan namelijk verstorend werken en inaccuraat zijn, waardoor de robot trager gaat bewegen. Kim: “Daarom willen we dat de robot meer vertrouwt op tactiele informatie. Op die manier kan hij onverwachte obstakels vermijden terwijl hij zich snel voortbeweegt.”

Nieuwe algoritmes

Cheetah 3 kan zich zo makkelijk blindelings voortbewegen dankzij twee nieuwe door MIT ontwikkelde algoritmes: eentje om contact met voorwerpen of obstakels te detecteren en een model-predictive control algorithm. Dankzij contactdetectie weet de robot of hij op een takje of juist op een grote steen gaat staan, zodat hij weet hoe hij erop moet reageren.

Met het voorspellingsalgoritme bepaalt de cheeta met hoeveel kracht hij zijn poot zal neerzetten. Het algoritme doet 20 berekeningen per seconde om zo goed mogelijk met onverwachte situaties te kunnen dealen. De robot maakt bij z’n berekeningen en voorspellingen gebruik van gyroscopen, versnellingsmeters en gewrichtsposities van de mechanische benen die de hoek en hoogte van het been ten opzichte van de grond registreren.

In de komende paar jaar ziet Kim de robot taken uitvoeren die anders te gevaarlijk of ontoegankelijk zouden zijn voor mensen – in rampgebieden bijvoorbeeld. Je kunt de cheeta hier in actie zien:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: MIT, Tweakers, Popular Mechanics

Beeld: MIT

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes