Robotteam ontwapent 700.000 bommen

Naomi Vreeburg

26 February 2019 08:59

robotteam

De US Army heeft een robotteam laten ontwikkelen dat projectielen onschadelijk kan maken en recyclen.

Wat te doen met in onbruik geraakte munitie? Het is een vraag die al sinds de uitvinding van buskruit wordt gesteld. Er zijn verschillende antwoorden op: laten exploderen, begraven, verbranden of in zee pleuren. Maar deze opties zijn niet altijd veilig of natuurvriendelijk. Het vinden van alternatieven staat daarom hoog op het to-do-lijstje van het Amerikaanse leger.

En sinds kort hoger dan ooit. Dat heeft te maken met het Multiple Launch Rocket system (MLRS), een lanceersysteem dat sinds 1983 in gebruik is en dat binnen één minuut twaalf raketten kan afvuren. Deze M26-raketten bevatten op hun beurt 644 M77-bommen die boven het doelwit worden uitgeworpen. Binnenkort zal de US Army deze raketsystemen buiten dienst stellen, maar de vraag is hoe ze al die overbodige wapens dan op een veilige manier onschadelijk kunnen maken.

Lees ook: US Army geeft soldaten een derde arm

Robotteam

Sandia National Laboratories heeft negen robots ontwikkeld om de klus te klaren. Dat doen de bots door middel van goed teamwork. De ene robot deelt de M26-raketten in verschillende secties op, twee andere halen de M77-subraketjes eruit en robots 4 tot en met 9 verwijderen op hun beurt de ontsteking uit die projectielen. Inmiddels hebben ze dusdanig 700.000 M-77’s weten te ontmantelen.

robotteam

Op deze manier komen er geen mensenhanden aan te pas en dat maakt het allemaal een stuk veiliger. Bovendien zijn de robots een stuk goedkoper. Menselijke operators houden de mechanische werknemers wel in de gaten. Als een projectiel afwijkt van de andere exemplaren, kunnen de robots aangeven dat ze het niet vertrouwen en dan wordt er een andere oplossing gezocht.

Recyclen

Maar de bots kunnen meer. Ze ontmantelen de wapens niet alleen, maar scheiden bovendien aluminium, staal, koper en andere materialen van elkaar. De robots maken de wereld dus niet alleen een stukje veiliger, maar doen dat ook nog eens op een milieuvriendelijke manier.

Bronnen: Phys.org, New Atlas

Beeld: Regina Valenzuela

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws