Simpele mortier krijgt een upgrade

Naomi Vreeburg

2016-06-05 11:00:47

mortier

Een van de domste wapens van het leger wordt een stuk slimmer gemaakt.

De mortiergranaten zijn een belangrijk onderdeel in het wapenarsenaal van grondtroepen. Dat komt vooral doordat het een lekker simpel wapen is; in feite niet meer dan een buis met een slagpin. Nadeeltje is alleen dat mortiergranaten niet bepaald nauwkeurig  zijn en een bewegend doel (een vrachtwagen bijvoorbeeld) uitschakelen kun je helemaal wel vergeten. ACERM gaat daar verandering in brengen.

Android-tablet

Dit project, voluit Advanced Capability Extended Range Mortar, moet de mortier een heel stuk oppimpen. De projectielen worden namelijk uitgerust met vleugels, stuurvlakken, GPS-navigatie, een laserdoelzoeker en een extra grote springlading. Door onder meer de aerodynamica te verbeteren, wordt het bereik verdubbeld en kunnen doelen op 9,5 kilometer afstand onder vuur worden genomen.

android tablet

De doelgegevens worden ingevoerd met een soort lichtgewicht tablet.

GPS zorgt daarnaast voor de nodige precisie, maar dat is niet het enige. Er wordt ook nog een zogenoemde Low-Cost Semi-Active Laser Seeker toegevoegd. Deze mini-richtlaser zorgt er samen met de stuurvinnen voor dat de bom precies op het juiste punt inslaat. Zelfs als dat doel beweegt…

Bron: Popular Mechanics


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.