Tip! Sluit de luiken van een onderzeeboot

Naomi Vreeburg

2018-01-10 08:59:56

Door een fout die had kunnen worden voorkomen, is de peperdure nucleaire sub van India al tijden uit de running.  

Oktober 2016 was het eindelijk zover: na zeven jaren van bouwen en testen, werd de INS Arihant welkom geheten in de Indiase marine. Maar heel lang heeft de Navy niet van deze onderzeeboot kunnen genieten. Volgens een bron van de marine, zo meldde The Hindu onlangs, wordt er al tien maanden gesleuteld aan de sub. Reden: door een open luikje heeft de INS Arihant schade geleden.

En het is natuurlijk niet zo slim om een deurtje open te laten staan in een onderzeeboot. Al gauw stroomde er zeewater de sub in en bracht schade aan de gevoelige systemen aan. De afgelopen tien maanden zijn niet alleen deze systemen onder handen genomen, maar zijn ook de nodige pijpen vervangen. Een aantal daarvan vervoeren een koelmiddel van en naar de 83 megawatt nucleaire reactor.

Kernwapens

Naast de nucleaire reactor passen er twaalf K-15’s, kernraketten voor korte afstand, en vier K-4’s, kernraketten voor middellange afstand, op de onderzeeboot. India heeft een ‘No First Use’-beleid wat betreft deze kernwapens. Het land heeft beloofd de raketten alleen af te schieten als reactie op een nucleaire aanval van een ander land.

De INS Arihant is een geüpdatete Russische sub uit de Akula-1 klasse. Het maken van de onderzeeboot kostte maar liefst 2,9 miljard dollar (2,4 miljard euro). Extra zuur dus voor degene die het luikje open heeft laten staan…

Bronnen: Popular Mechanics, The Drive

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys