US Army ontwikkelt nieuwe handgranaat

Naomi Vreeburg

2016-09-19 16:00:59

Het Amerikaanse leger heeft voor het eerst in 40 jaar een nieuwe handgranaat bedacht.

Er bestaan verschillende soorten handgranaten die elk hun eigen ‘taak’ hebben. Dat kan handiger, zo moet de US Army gedacht hebben. En dus komt de Amerikaanse defensie met de ET-MP, een instelbare handgranaat.

Twee standjes

De ET-MP (voluit Enhanced Tactical Multi-Purpose grenade) heeft twee standen: concussion of fragmentation. (Als je Call Of Duty speelt, komen deze termen je misschien bekend voor.) In de concussion-modus worden vijanden uitgeschakeld door de schokgolven. Dat schijnt vooral handig te zijn als de vijand zich relatief dichtbij bevindt. In standje fragmentation werkt het wapen als een normale handgranaat en schieten er met hoge snelheid allerlei messcherpe fragmenten door de lucht.

nieuwe handgranaat

Doordat de soldaten tussen de twee standjes kunnen switchen, hoeven ze minder granaten mee te nemen. Een ander voordeel van de nieuwe handgranaat is dat hij even goed door links- als door rechtshandigen kan worden gebruikt. Door de positie van de veiligheidspin moesten lefties de granaat met hun rechterhand gooien.

40 jaar

Het Armament Research, Development, and Engineering Center (ARDEC) van het Amerikaanse leger is vijf jaar bezig geweest met het ontwikkelen van de nieuwe handgranaat. En het gaat nog eens vijf jaar duren voordat militairen daadwerkelijk met de ET-MP kunnen gooien.

Bronnen: New AtlasThe National Interest


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.