Zo schep je orde in WhatsApp-groepen

Laurien Onderwater

03 July 2018 15:59

WhatsApp

Word je soms ook gek van al die gesprekken die door elkaar lopen in een chatgroep van WhatsApp? Daar heeft de berichtendienst nu iets aan gedaan.

Vrijwel iedereen (als het niet iedereen is) heeft WhatsApp gedownload op zijn smartphone. Logisch ook, want je kunt er gratis berichten mee versturen naar vrienden en familie. Ook erg leuk aan de applicatie is de functie om groepen te maken. De gemiddelde WhatsApp-gebruiker heeft een chatgroep met de familie, met het sportteam en met zijn kroegmaatjes.

Maar al die ‘groepsapps’ zijn een drama wanneer je een uur niet op je telefoon hebt gekeken. Of, erger nog, je telefoon thuis hebt laten liggen. Honderden ongelezen berichten waar je nauwelijks op kunt reageren, vragen die onbeantwoord blijven et cetera. Kortom: één grote chaos. Daarom komt WhatsApp nu met een functie, waarbij eenrichtingsverkeer mogelijk is. De beheerder van de groep kan dan als enige berichten naar de rest sturen, waardoor de groepsapp overzichtelijk blijft.

Laatste versie

Natuurlijk is deze update niet altijd even handig (je familie zal het niet erg waarderen als alleen jij – als beheerder zijnde – nog berichten kunt versturen in de chatgroep), maar het eenrichtingsverkeer kan wel van pas komen wanneer de groep alleen is bedoeld om aankondigingen te doen of informatie te verstrekken.

WhatsApp zelf geeft als voorbeeld een chatgroep die leraren gebruiken om ouders op de hoogte te houden. Dan heb je als docent geen zin in hele discussies, maar wil je ouders zo nu en dan alleen updates geven. Deelnemers aan de chatgroep kunnen de berichten lezen en alleen reageren door een privébericht naar de beheerder te sturen. Op deze manier wil WhatsApp de groep overzichtelijk houden.

Iedereen die de laatste versie van WhatsApp heeft gedownload kan vanaf nu deze functie aanzetten. Hoe? Ga naar de groepsapp waar jij beheerder van bent, klik op ‘Groepsinformatie’ en dan op ‘Groepsinstellingen’, ga vervolgens naar ‘Berichten versturen’ en tik ‘Alleen beheerders’ aan. C’est tout.

Bronnen: WhatsApp, Dutch Cowboys, Bright

Beeld: Alexey Malkin/123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws