Solar Challenge gewonnen door team Delft

Laurien Onderwater

12 October 2017 10:59

World Solar Challenge

Het Nuon Solar Team uit Delft heeft de tweejaarlijkse World Solar Challenge gewonnen, het wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië. 

De 14e editie van de World Solar Challenge is voor de zevende keer gewonnen door het Solar Team uit Delft met hun zonneauto Nuna9. Het was alweer de negende keer dat het team meedeed aan de 3000 kilometer lange race die begint in Darwin en dan via de uitgestrekte woestijn eindigt in Adelaide.

Strengere regels

Dat Delft al zo vaak de wedstrijd heeft gewonnen, maakte het er dit jaar niet minder spannend om. Dat kwam onder andere doordat de regels strenger zijn geworden. Zo mochten de teams minder zonnepanelen gebruiken, moest er een koelsysteem in de zonneauto zijn gebouwd en was het niet meer toegestaan de auto’s te besproeien met gedemineraliseerd water. Op die manier wil de organisatie de innovatie stimuleren.

En dat is Delft goed gelukt. Juist toen het Australische weer omsloeg en donkere wolken en harde wind kwamen opzetten, bereikte het team een voorsprong van twee uur. Aerodynamicus Jasper Hemmes: “Omdat Nuna zo licht en gestroomlijnd is, konden we ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken. We werden als het ware vooruit gezogen door de wind, dankzij ons aerodynamische ontwerp.”

Toch is de gemiddelde snelheid door alle veranderingen aan de auto wel gedaald. Zo haalde het team bij de vorige race, twee jaar geleden, een gemiddelde van 91,8 kilometer per uur. Dit jaar was dat 81,2 kilometer per uur. Wel wist de coureur de maximale snelheid te bereiken van 110 kilometer per uur – en dat puur op de kracht van de zon.

Bronnen: Nuon Solar Team, ANP

Beeld: Nuon Solar Team

Lees ook:

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws