‘En dat alles op mijn internet’

kijkmagazine

22 July 2016 16:00

DarkMarket

Adjunct-hoofdredacteur Jean-Paul Keulen over zijn brave internetgedrag en de duistere kant van datzelfde internet.

Ik mag mezelf inmiddels wel een internetveteraan noemen. Na wat gepruts met een heel traag modem en bulletin board systems maakte ik voor het eerst kennis met het moderne internet toen ik in 1996 ging studeren. Ik kreeg een mailadres (dat naar huidige maatstaven belachelijk lang was), bouwde webpagina’s (in de kladblok van Windows) en harkte informatie bij elkaar (waarbij ik op een gegeven moment een nieuwe, snelle zoekmachine ontdekte met de ludieke naam ‘Google’.)

DarkMarket

Toen ik eenmaal een creditcard had, begon ik bovendien boeken, cd’s en dvd’s online aan te schaffen. En vooruit, ik wilde ook nog weleens iets downloaden waar ik eigenlijk voor had moeten betalen. Maar daar bleef het bij, qua minder nette internetactiviteiten. Voor mij was het web toch boven alles een vrij onschuldige plek waar mensen lazen, babbelden en shopten.

Tot ik het boek DarkMarket las, over het gelijknamige forum waar cybercriminelen op grote schaal creditcardinfo en andere gestolen gegevens uitwisselden. De duistere kant van het internet, waar ik bij nader inzien nog niet eens aan had geróken met mijn paar zielige downloads, bleek een veel groter, veel beter georganiseerd gebeuren dan ik had vermoed.

En hoewel DarkMarket in 2008 werd opgedoekt, namen andere sites het stokje uiteraard over. Daardoor is er momenteel een intrigerend kat-en-muis-spel gaande tussen enerzijds online dealers in van alles en nog wat en anderzijds de politie, die daar de vinger achter probeert te krijgen. En dat alles op mijn internet – die onschuldige plek waar ik dagelijks lees, babbel en shop.

Ignorance is bliss

Maar ach, zoveel wijkt dat niet af van de echte wereld. Ook daar ga ik lezend, babbelend en shoppend doorheen, me onbewust van alle ellende die zich op allerlei manieren achter de schermen afspeelt. Prima, natuurlijk. Ignorance is bliss. Maar het kan ook geen kwaad om af en toe even met een zaklamp tussen de coulissen te schijnen.

PS Over internetveteranen gesproken: vanaf deze KIJK duidt Herbert Blankesteijn de laatste ontwikkelingen op online gebied in de nieuwe rubriek ‘Blankesteijns bites’. Hoor graag wat je ervan vindt!

Deze redactionele column verscheen ook in KIJK 8/2016


Meer Artikelen