Schildpad blijkt wereldreiziger

Marysa van den Berg

06 januari 2011 16:00

Voor het eerst is de reis van vrouwtjeslederschildpadden via satelliet in kaart gebracht. Ze leggen vele duizenden kilometers af van de nestelgrond tot het gebied waar ze voedsel zoeken. Een gevaarlijke reis, met grote kans om in vissersnetten verstrikt te raken.

Onderzoeker Matthew Witt van de Universiteit van Exeter en zijn team zagen dat 25 met een zender gemerkte vrouwtjes drie verschillende routes volgden in de Atlantische Oceaan, nadat ze hun eieren hadden gelegd bij de kust van Afrika. Eén kwam zelfs helemaal tot aan Zuid-Amerika, wat een afstand van maar liefst 7563 kilometer is.

Tot nu toe was het nog onduidelijk hoe deze schildpadden hun weg vinden naar voedselrijke gebieden in zee, waar ze zeker 3 à 4 jaar moeten bijkomen voor ze nieuwe eieren kunnen leggen. Sowieso was er nog maar weinig bekend over deze reusachtige soort (met een grootte tot wel 2 meter en een gewicht tot ruim een ton). En dat is zonde, want de dieren dreigen uit te sterven. Deze nieuwe informatie kan helpen bij een betere bescherming.

Het was voor Witt en collega’s overigens nog een hele klus om de zendertjes, die in contact staan met een satelliet, te bevestigen aan de vrouwtjesschildpadden. Ze leggen tenslotte maar een paar weken in het jaar eieren op het strand en een zender kon alleen ’s nachts ongezien worden bevestigd aan het schild.

Bronnen: LiveScience, University of Exeter op EurekAlert!, University of Exeter op PhysOrg.com

Beeld: Paul Mannix/Creative Commons Attribution 2.0 Generic










Meer Nieuws