Boek: Oeps!

kijkmagazine

01 september 2011 16:00

Oeps! - banner

Fouten maken kan leuk en zelfs nuttig zijn. Dat betoogt Kathryn Schulz in Oeps!

Er zijn weinig populairwetenschappelijke boeken die zoveel herkenning oproepen als Oeps! Het boek gaat namelijk over het maken van fouten. En dat doen we allemaal, aan de lopende band. Al die vergissingen komen, in alle soorten en maten, aan bod in dit lekker lezende boek. Van het onterecht denken dat iemand zwanger is tot het verkeerd voorspellen van het einde van de wereld (inderdaad: oeps), en alles daar tussen in.

Oeps! - coverZelfbenoemd foutoloog en auteur Kathryn Schulz rekent in dit boek af met wat zij het pessimistische model van de vergissing noemt. In dit model zijn vergissingen abnormaal en verkeerd, en moeten fouten zoveel mogelijk worden uitgebannen. Schulz ruilt dit model in voor zijn optimistische tegenhanger, die juist claimt dat het normaal, goed, en zelfs noodzakelijk is om je af en toe eens flink te vergissen. Sterker nog, ze betoogt dat vergissingen een essentiële rol spelen bij onze intellectuele en emotionele ontwikkeling. Oeps! is daarom, in de woorden van Schulz, “een pleidooi voor de vergissing”.

Dat laatste klinkt misschien heel logisch in de wetenschap, waar we ervan uitgaan dat het verwerpen van een theorie aan de hand van nieuwe kennis leidt tot een beter beeld van de wereld om ons heen. Maar in het dagelijks leven houden we er niet zo van om ons te vergissen. Sterker nog, we kunnen ons niet voorstellen dat we ons vergissen; we halen alles uit de kast om te bewijzen dat we fout zitten volkomen te negeren. En als toch blijkt dat we ongelijk hebben, reageren we eerst met ontkenning voor we dat kunnen aanvaarden.

Die menselijke reacties op vergissingen worden pijnlijk duidelijk in Oeps! door een interessante mix van filosofie, anekdotes en psychologie. Tijdens en na het lezen van dit boek kun je niet anders dan je extra bewust zijn van de hoeveelheid fouten die je dagelijks maakt en hoe je daar mee omgaat. Maar gelukkig kun je, na het lezen van dit goed geschreven betoog, ook heel goed het plezier én het nut van die fouten inzien. Zoals de Romeinse Augustinus al zei: Fallor, ergo sum. Oftewel: ik maak fouten, dus ik besta.

Op deze website vindt je meer informatie over (de Engelstalige versie van) het boek, de auteur, en het maken van fouten. Daar is ook dit filmpje te bekijken, met als tagline: wat als alles wat je denkt te weten over fouten fout is?

paperback | 432 pagina’s | Maven Publishing | € 22,00 | ISBN 987 94 9057 419 2










Meer Nieuws