Karaktermoord door de eeuwen heen

KIJK-redactie

27 May 2014 09:00

Emile Roemer zou een jolige teddybeer zonder diepgang zijn. Bram Moszkowicz is een ‘maffiamaatje’ genoemd. Of het nu klopt of niet, als je eenmaal het slachtoffer van karaktermoord bent geworden, kom je zelden van je beschadigde imago af. De schuld van de moderne media? Ook in het oude Rome gebeurde het al volop.

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 deden kwaadaardige geruchten de ronde over Barack Obama. Sommige tegenstanders vroegen zich publiekelijk af of je de Democratische kandidaat wel een ‘echte’ Amerikaan kon noemen. Was hij niet in Kenia geboren? Toen Obama ten slotte zijn geboorteakte toonde, verklaarden sceptici dat het een vervalsing moest zijn. Ook plaatsten ze vraagtekens bij zijn geloof. Was zijn vader geen moslim? Had Obama als kind niet op een radicale koranschool gezeten?

Obama’s tegenstanders deden hiermee aan karaktermoord, zoals dat heet. Ze probeerden hem hem neer te zetten als een ‘valse’ Amerikaan, die op geen enkele manier recht had om aanspraak te maken op het hoogste ambt van het land. Tijdens zijn regeringsperiode en ook bij zijn herverkiezing van 2012 bleef er een negatief beeld aan hem kleven. Obama’s karakter werd herhaaldelijk ‘vermoord’ door hem af te schilderen als iemand die absoluut niet in staat zou zijn om fatsoenlijk te regeren. Zijn tegenstanders vergeleken hem zelfs met Hitler en Stalin.

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 7/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 28 mei tot en met 25 juni.

Meer informatie:

Tekst: Lieke Steijvers

Beeld: AFP/ANP


Meer Artikelen