Koolstof nanobuisjes: giftiger dan asbest

KIJK-redactie

01 May 2012 13:00

Koolstof nanobuisje

Was de wetenschap net lekker op weg met koolstof nanobuisjes, bestempelt een onderzoek ze als hoogst giftig.

Extreem sterk, licht en geleidend: koolstof nanobuisjes zijn in bij wetenschappers en ondernemers. Maar, zo bleek enige tijd geleden uit onderzoek: de minuscule rolletjes van koolstofatomen zijn niet zonder gevaren. Ze zouden giftig en zelfs kankerverwekkend zijn.

Het is niet de eerste keer dat een nieuw materiaal negatieve eigenschappen blijkt te hebben: kwik, glasvezels en asbest ondergingen hetzelfde lot. Met die laatste hebben nanobuisjes veel gemeen. Net als asbest bestaan ze namelijk uit lange, dunne microscopische vezels, die bij inademing een ravage veroorzaken in je longen. Muizen die worden blootgesteld aan nanobuisjes houden er longontstekingen en longkanker aan over. Dezelfde hoeveelheden fijnstof en asbest zijn minder slecht voor je.

Gelukkig dreigt er geen acuut gevaar. Zolang de deeltjes maar opgesloten zitten in een product, is er niets aan de hand. Vooral mensen die werken met losse nanobuisjes, zoals wetenschappers en fabrieksarbeiders, lopen gevaar. Tenminste, totdat de deeltjes op de een of andere manier vrijkomen. Klinkt bekend?

Dit is een deel van de rubriek ‘In 5 minuten… koolstof nanobuisjes’ uit KIJK 6/2012, in de winkel van 4 tot en met 31 mei.

Erratum: in deze rubriek staat dat de boot afgebeeld op pagina 24 3,63 kilogram zou wegen. Hier had moeten staan: 3,63 ton!

Beeld: iStock


Meer Artikelen