Je eigen opera als kerstgeschenk

Astrid Kromhout

18-12-2020 11:00:00

Blob Opera

Met Blob Opera van Google laat je vier operastemmen jouw compositie zingen. Probeer het zelf!

Pas op: dit artikel lezen gaat je meer tijd kosten dan je denkt. Voor je het weet zit je zelf opera’s te componeren en dat kan verslavend zijn. Blob Opera is een nieuw experiment van het Art and Culture Lab van Google dat nieuwe technologie loslaat op kunst.

Lees ook:

Kunstmatige intelligentie

Creatieve programmeurs van Google gebruikten kunstmatige intelligentie om software te leren hoe opera zou moeten klinken. Daarvoor namen ze zestien uur zang op met vier verschillende operazangers: Christian Joel (tenor), Frederick Tong (bas), Joanna Gamble (mezzo sopraan) en Olivia Doutney (sopraan). 

De uitdaging was om authentieke operazang in elektronisch geluid om te zetten, zegt bedenker David Li. Dat werkt ongeveer hetzelfde als de software die gezichten heeft leren herkennen na het bekijken van vele duizenden beelden. Daarna leerde Li het neurale computernetwerk om met de vier toonsoorten in real time een harmonieus klinkend geheel te creëren. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vier operastemmen

Die vier toonaarden, van bas tot sopraan, mix je met je muis tot een eigen stukje opera. Althans, een muziekstuk waarvan de computer heeft geleerd dat het als opera zou moeten klinken. Wat je hoort, zijn niet de opgenomen stemmen maar de interpretatie van de computer. De software maakt er automatisch een opera-achtig muziekstuk van. Het is nog geen Zauberflöte of La Traviata, maar dat kun jij ervan maken.

Met de vier beweeglijke ‘blobs’ van Google mis je de theatrale operakostuums ook niet. Door je muis te bewegen laat je ze zich uitrekken voor de hogere noten en met wijd open mond of getuite lippen andere klanken uiten. Tegelijk volgen hun ogen je computermuis precies, alsof die hun dirigent is. 

Persoonlijke opera

Het is een experiment, zegt Google, dus het kan zijn dat de geluiden op een bepaald platform niet goed werken. Probeer het dan met een ander apparaat. 

Je kunt je compositie opslaan en delen met de wereld. Een persoonlijke aria voor een geliefde of een sfeervolle opera als kerstgeschenk. We zijn benieuwd naar jouw interpretatie van Aïda. O ja, de kerstboom geeft een speciale sfeer, waarbij de blobs hun eigen Christmas Carols ten gehore brengen. Met deze link kun je los.

Bronnen: New Atlas, Google blog, Google Arts and Culture Lab

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes