‘Buitenspelen is goed voor je ogen’

KIJK-redactie

17-09-2015 11:00:50

Volgens Chinees onderzoek zouden kinderen die vaker buitenspelen er betere ogen op na houden.

Nog een reden om je kinderen vaker achter de televisie vandaan te trekken en lekker buiten te laten rondbanjeren: het zou de kans op bijziendheid op latere leeftijd verminderen. Dit beweren wetenschappers uit China die de ogen van jonge kinderen hebben gecontroleerd tijdens een groot en langdurig openluchtexperiment.

In sommige delen van China is 90 procent van de middelbare scholieren bijziend en heeft dus een bril of lenzen nodig. Volgens de leider van het onderzoek Mingguang He van de Sun Yat-sen University neemt deze oogafwijking epidemische vormen aan in zijn land. Volgens hem komt dit doordat kinderen op jonge leeftijd weinig buiten komen vanwege de vele uren die zij in de schoolbanken moeten doorbrengen.

Buitenspelers vs binnenblijvers

Om te onderzoeken of buitenspelen inderdaad invloed heeft op het gezichtsvermogen van kinderen verdeelden de wetenschappers in totaal zo’n tweeduizend kinderen van twaalf verschillende basisscholen in twee gelijke groepen. De ene groep hoefde niets aan hun buitenspeelgedrag te veranderen, terwijl de andere groep dagelijks drie kwartier langer mocht buitenspelen. Ook werden hun ouders geadviseerd de kinderen in hun vrije tijd vaker mee naar buiten te nemen.

Na dit drie jaar te hebben volgehouden, werden de ogen van de kinderen getest. Het bleek dat ongeveer 30 procent van de ‘buitenspelers’ een vorm van bijziendheid had ontwikkeld tegenover 40 procent van de ‘binnenblijvers’. De onderzoekers concludeerden hiermee dat de Chinese kinderen die vaker buiten kwamen bijna een kwart minder kans hadden op deze oogafwijking.

Vaker op vakantie

Ondanks het feit dat Chinese kinderen van zichzelf al slechtere ogen zouden hebben, beweert He dat ook kinderen uit andere werelddelen profijt kunnen hebben van een extra uurtje in de buitenlucht. Hij denkt namelijk dat het felle buitenlicht een positief effect heeft op de groei van het oog en dat daarmee de kans op bijziendheid afneemt.

Het advies van He is dan ook helder. Hij zegt dat scholen meer tijd moeten vrijmaken voor buitenactiviteiten en dat de ouders de kinderen ook vaker mee uit moeten nemen. Maar er klinkt ook een verstandige waarschuwing: “Het blijft altijd belangrijk om je kind te beschermen tegen de gevaren van te veel zonlicht”, aldus He.

Bronnen: JAMA, LiveScience, ReutersPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens