Filmpje: gezonken vliegdekschip na 75 jaar teruggevonden

kijkmagazine

07-03-2018 15:55:09

Lexington

De USS Lexington – gezonken door een zeeslag met Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog – is weer gevonden.

Op 8 mei 1942 vond een heftige zeeslag plaats in de Koraalzee ten westen van Australië. Saillant detail: het was de eerste strijd tussen vliegdekschepen ooit! Er waren meerdere vliegdekschepen bij betrokken van de VS en Japan. De meeste kwamen weg met ‘een schrammetje’, maar de USS Lexington – ook wel de Lady Lex genoemd – zonk en nam wel 35 vliegtuigen met zich mee ten onder.

Het wrakschip is nu – na meer dan 75 jaar – eindelijk teruggevonden. Haar laatste rustplaats ligt ongeveer 800 kilometer van de Australische kust op 3000 meter diepte. In dit filmpje zie je hoe de Lady Lex en haar vliegtuigen er vredig bijliggen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ondergang

In het filmpje zie je het wrakschip, overblijfselen van haar afweergeschut en een vliegtuig. Momenteel zijn er 11 van de 35 vliegtuigen – die aan boord waren – teruggevonden op de zeebodem.

De Lady Lex was tijdens de zeeslag geraakt door meerdere torpedo’s en bommen, maar ze ging niet direct ten onder. Later – door de vele beschadigingen – was er een explosie op het schip, waardoor er een oncontroleerbare brand ontstond. Deze brand leidde uiteindelijk tot haar ondergang.

R/V Petrel

De vinders van het schip waren Paul Allen – medeoprichter van Microsoft – en een team diepzeeonderzoekers. Allen bezit een aardig kapitaal en heeft daarmee een onderzoeksschip aangeschaft: de R/V Petrel. Het schip is 76 meter lang en kan dieptes tot wel 6000 meter bereiken.

De Lady Lex is echter niet het enige wrak dat het team heeft gevonden. Eerder werden bijvoorbeeld ook al de USS Indianapolis – een ander Amerikaans gevechtsschip – , de Japanse Musashi en de Italiaanse Artigliere ontdekt.

Hieronder wat foto’s gemaakt met de R/V Petrel:

Lexington

Naamplaat van de USS Lexington

Lexington

Afweergeschut van de USS Lexington

Lexington

Een van de gezonken vliegtuigen: een Gouglas TBD-1 Devestator

Bronnen: Paul Allen, IFLScience, The Guardian

Beeld: R/V Petrel

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar