Met deze headset communiceer je zonder geluid

kijkmagazine

06-04-2018 15:59:02

headset

Je computer aansturen met alleen je gedachten is nog iets te ver gegrepen, maar we komen steeds dichterbij.

Werk je het liefst in een stille ruimte en vind je zelfs het geluid van het typen op een toetsenbord irritant? Geef al je collega’s dan deze headset die is ontworpen door onderzoekers van het MIT. De AlterEgo detecteert elektrische activiteit van spieren, die bewegen als je woorden in je hoofd ‘uitspreekt’, en stuurt dat naar de computer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Subvocalisatie

Het ‘uitspreken’ van deze woorden wordt subvocalisatie genoemd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een tekst in je hoofd leest en je jezelf de woorden ‘hoort zeggen’. Tijdens dit proces vinden er minuscule bewegingen plaats in je gezichtsspieren en strottenhoofd. Deze bewegingen voelt de headset, waarna ze worden vertaald naar woorden.

Elektrische activiteit

De AlterEgo bevat elektrodesensors die contact maken met de nek en het gezicht op de plekken waar, volgens de onderzoekers, de bewegingen het best meetbaar zijn. Met elektromyografie wordt de elektrische activiteit van de spieren gemeten.

Daarnaast zijn er oortjes aan de headset bevestigd, zodat je de computer ook terug kan horen ‘praten’. Ook dit zijn geen gewone oortjes. Ze zitten namelijk niet in je oor, maar drukken net erboven tegen je schedel en maken gebruik van beengeleiding. Elektrische signalen worden omgezet in mechanische trillingen die via het bot direct in je binnenoor terecht komen.

Kalibratie

Per persoon moet de headset nog wel worden gekalibreerd. De elektrische signalen zijn bij iedereen namelijk net iets anders, dus het systeem moet ieders ‘accent’ leren verstaan.

Verder is het systeem getest met een vocabulaire van slechts twintig woorden. Het is bijvoorbeeld getest door een schaakspel te spelen. Elk woord moet worden gekoppeld aan de minuscule spierbewegingen, dus dat is nogal een karwei. Zelfs met die twintig woorden was de test ‘slechts’ voor 92 procent accuraat.

Hele verhalen kunnen typen of gesprekken houden zonder iets aan te raken of geluid te maken, is dus nog toekomstmuziek.

Bronnen: Association for Computing Machinery, MIT, Science Alert, New Atlas

Beeld: MIT

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar