‘LEGO is een stuk gewelddadiger geworden’

Laurien Onderwater

2016-05-25 09:00:20

Deense bouwsteentjes LEGO gewelddadiger geworden

De Deense bouwsteentjes blijken een stuk bruter dan gedacht.

Jongens, meisjes, iedereen speelde weleens met LEGO in zijn of haar jeugd. Maar de tijd van onschuldige LEGO-poppetjes met auto’s en dieren lijkt al een tijdje voorbij. Tegenwoordig dragen de plastic mannetjes wapens als mitrailleurs en pistolen. En boos kijken ze ook nog eens. Een groep Nieuw-Zeelanders deed er onderzoek naar en ontdekte dat dertig procent van de LEGO-pakketten uit wapens bestaat.

Deense bouwsteentjes

De onderzoekers hebben gekeken naar LEGO-pakketten van 1978 tot 2014 en controleerden ook de catalogi. De eerste wapens van LEGO werden rond 1978 gemaakt toen een kasteelpakket zwaarden, bijlen en lansen bevatte. In 1989 was er ook een piek in strijdmiddelen te zien; toen werd de LEGO-piratenlijn geïntroduceerd. In 2005 deden de meeste wapens hun intrede in de LEGO-wereld en dat is te danken aan het Bionicle-thema.

Ook in de catalogus van LEGO worden steeds meer gewelddadige scenario’s afgebeeld: rond de veertig procent. Volgens een van de hoofdonderzoekers, Christoph Bartneck, proberen speelgoedfabrikanten steeds verder te gaan om de aandacht van kinderen vast te houden, zo vertelde hij The Guardian.

Onbekommerd

LEGO reageert op het onderzoek vrij onbekommerd. Troy Taylor, woordvoerder van de speelgoedfabriek, zegt dat conflicten naspelen onderdeel is van de ontwikkeling van het kind. Hij benadrukt ook dat het gebruik van humor erg belangrijk is om het geheel wat luchtiger te houden. En tja, of kinderen plastic poppetjes linken aan real life valt inderdaad te betwijfelen.

Bronnen: PLOS One, The Guardian, BBCPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde