Lengte en gewicht kunnen je inkomen bepalen

Laurien Onderwater

09-03-2016 11:00:00

Ben je als man klein van stuk of als vrouw aan de zwaardere kant? Dan zou het zomaar kunnen dat je geld misloopt.

Stel. Je bent 1 meter 70 en werkt op een kantoor. Je doet precies hetzelfde werk als je langere collega, maar verdient duizenden euro’s per jaar minder. Of je bent 80 kilo, maar verdient fors minder dan je collega die 10 kilo lichter is. Oneerlijk? Ja. Maar de resultaten van een nieuw Brits onderzoek liegen er niet om: ben je kleiner of dikker, dan is je inkomen lager.

Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van de Universiteit van Exeter nadat ze gegevens hadden onderzocht van 120.000 Britten. Ze keken naar zowel de genen van deze mensen als naar hun lengte, gewicht, inkomen en type baan. Mannen die 7,5 centimeter kleiner zijn dan een voor de rest identieke seksegenoot verdienen per jaar bijna tweeduizend euro minder. Bij vrouwen bepaalt niet de lengte, maar het gewicht hun inkomen. Wanneer zij 6,3 kilo zwaarder zijn dan vrouwen die verder wel gelijk zijn – zelfde lengte, baan en cv – lopen ze jaarlijks ook zo’n tweeduizend euro mis.

Gelukkig voor de kleinere heren en zwaardere dames vonden de onderzoekers dat er uitzonderingen waren – soms ging het er wel eerlijk aan toe wat betreft salaris. Het onderzoeksteam is daarom nog erg benieuwd waarom bepaalde kleinere mannen en dikkere vrouwen worden ‘gediscrimineerd’ op de werkvloer. Stay tuned…

Bronnen: BMJUniversity of Exeter via EurekAlert!

Beeld: Dora MitsoniaPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens