Wat heeft Taiwan hier te verbergen?

Naomi Vreeburg

27-09-2016 09:00:24

ministerie van Defensie in Taiwan

Het ministerie van Defensie in Taiwan heeft aan Google gevraagd om nieuwe structuren op Taiping Island minder zichtbaar te maken.

We zijn er al aan gewend dat gezichten vaag worden gemaakt in Google Maps. (Onlangs gebeurde dit zelfs nog met de kop van een koe.) Het ministerie van Defensie in Taiwan maakt zich niet zo druk om de privacy van de mensen die op Google Maps staan, maar wel om de militaire structuren die hier worden onthuld.

Onlangs popten er namelijk nieuwe bouwwerken van Taiwan op Itu Aba, ook wel Taiping Island, op. Deze kun je zien op de foto hierboven. Het ministerie heeft gevraagd om deze plaat te vervagen. Volgens experts gaat het hier heel waarschijnlijk om militaire structuren. Maar ze branden liever hun handen niet aan de vraag of de structuren dienen ter verdediging, voor aanvallen of voor het houden van toezicht.

Luchtafweersysteem

De website Popular Mechanics durft wel wat meer te speculeren over de bouwsels. Op de plaat in Google Maps is een cluster te zien van vier Y-vormige betonstructuren. In het midden van dit cluster is een bouwwerk in aanmaak te aanschouwen. Volgens Popular Mechanics zou het kunnen gaan om een luchtafweersysteem, opgemaakt uit wapens met zoek- en volgradars. Zo’n zelfde soort systeem kun je vinden in de Vietnamese basis Kep:

ministerie van Defensie in Taiwan

Het is overigens niet de eerste keer dat de geheimen van Taiwan worden blootgelegd door Google. Naar aanleiding van beelden in Google Maps gingen in 2009 geruchten dat het land kruisvluchtwapens verstopte in commerciële bezorgtrucks. Deze vrachtwagens waren uitgerust met de neppe bedrijfsnaam Red Bird Express. Taiwan plaatste na de geruchten al snel een dak over de parkeerplaats van de vrachtwagens.

Maar of een dak in dit geval de oplossing is…

Bronnen: Fortune, Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar