Nobelprijs vrede voor Tunesisch kwartet

Naomi Vreeburg

09-10-2015 12:22:05

Nobelprijs medaille

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar vier Tunesische organisaties die samen de rust lieten terugkeren in het land, zo werd vandaag in Noorwegen bekendgemaakt.

Dit jaar werden er in de media weer allerlei personen genoemd die weleens de Nobelprijs voor de vrede 2015 zouden kunnen winnen. Zo passeerden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, mensenrechtenactivist Denis Mukwege en paus Franciscus de revue. Maar zij zien de prijs aan hun neus voorbij gaan. Die is namelijk toegekend aan het zogenoemde Tunesische National Dialogue Quartet. Deze organisatie hield een nationale dialoog voor vrede in het land.

Arabische Lente

Op 18 december 2010 begon de Arabische Lente in Tunesië. Dit mondde uit in steeds meer en heftigere protesten; op een gegeven moment stond het land zelfs aan de rand van een burgeroorlog. In de zomer van 2013 werd echter het Tunesische National Dialogue Quartet gevormd. Hiertoe behoorden vier organisaties: de Tunesische vakcentrale UGTT, werkgeversorganisatie UTICA, mensenrechtenorganisatie LTDH en de orde van advocaten. Samen dwongen zij de politieke partijen tot een Nationale Dialoog. Mede hierdoor keerde de rust terug in het land en werd een democratie tot stand gebracht.

Nadat de Arabische Lente was ontluikt in Tunesië, verspreidde deze zich snel naar andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In veel van deze gebieden is het nog onrustig en is de strijd voor democratie nog lang niet gestreden.

Fragiel

Gepensioneerd journalist en Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks is “blij verrast” met de bekendmaking. “Verrast omdat ik dit kwartet niet tegen was gekomen in de potentiële kandidatenlijst en blij omdat ik denk dat dit een hele goede keuze is van het comité”, vertelt hij aan de telefoon. “Deze organisatie heeft ervoor gezorgd dat een fragiele democratie vooralsnog tot stand is gekomen.” Hendriks kiest de woorden ‘fragiel’ en ‘vooralsnog’ bewust uit. “De democratie is helaas nog steeds niet verankerd.”

Ook Tunesië heeft op dit moment namelijk weer te kampen met politieke en economische problemen. Deze Nobelprijs zou het land een steuntje in de rug moeten geven. Verder hoopt het Noorse comité dat landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten door deze bekendmaking worden geïnspireerd om vrede en democratie te stichten. Een nobel streven.

Lees ook wie de Nobelprijs voor de geneeskunde of fysiologie, de natuurkunde en de scheikunde wonnen.

Bron: Nobelprize.orgPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens