Te koop: proefschrift en rolstoel van Hawking

Laurien Onderwater

22 October 2018 15:59

Stephen Hawking Christie's

Het Britse veilinghuis Christie’s heeft aangekondigd de rolstoel van de in maart overleden Stephen Hawking onder de hamer te brengen.

Stephen Hawking kun je met een gerust hart een beroemdheid noemen. KIJKs Jean-Paul Keulen schreef dit jaar nog: Als je zijn naam laat vallen, zal bijna niemand zeggen: wie is dat? En nu heeft veilinghuis Christie’s aangekondigd dat er binnenkort enkele objecten van de virtuoos worden geveild in Londen.

Lees ook: Stephen Hawkings stem naar zwart gat gestuurd

The Simpsons

De verkoop werd vandaag aangekondigd door de veilingmeester van Christie’s en bestaat uit 22 items van Hawking. Naast de rolstoel wordt Hawkings proefschrift, getiteld Properties of expanding universes, aangeboden, waarin hij theorieën over het ontstaan van het heelal beschrijft. Bovendien is de dissertatie ondertekend door de genie himself.

Hawkings proefschrift getiteld Properties of Expanding Universes. © Christie’s

Maar ook het script van een aflevering van The Simpsons waarin Hawking meespeelde wordt verkocht, evenals een collectie van prijzen en medailles die de kosmoloog werden toegekend.

Goed doel

Wat de items gaan opleveren, weten we pas op 31 oktober wanneer de onlineveiling start, maar Christie’s verwacht zelf dat de rolstoel alleen al tussen de 11.000 en 17.000 euro gaat opleveren. Van de dissertatie wordt zelfs verwacht dat hij ongeveer tussen 113.000 en 170.000 euro gaat opbrengen.

Alle opbrengsten gaan naar twee goede doelen: The Stephen Hawking Foundation en naar een stichting die zich inzet voor ALS (amyotrofe laterale sclerose, de neurologische ziekte waar Hawking aan leed). Dus laten we hopen dat de objecten die onder de hamer gaan zoveel mogelijk opleveren.

Bronnen: Christie’s, TIME, NOS

Openingsbeeld: SWNS

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens