Tomaten gebruikt als ‘medicijnfabriekjes’

Naomi Vreeburg

27-10-2015 11:00:39

Genetisch gemodificeerde tomatenplanten leveren industriële hoeveelheden van een stof die levensverlengend zou werken.

Als je wijn drinkt, krijg je Resveratrol binnen. Dit is een plantenstof die levensverlengend werkt bij dieren zoals vliegen, wormen en vissen, zo zou althans blijken uit verschillende studies. Onderzoekers zijn dan ook druk bezig om de stof te halen uit planten die ze kweken in hun laboratoria. Helaas duurt het lang voordat er een grote portie Resveratrol is gewonnen. Vooralsnog, want een Brits team is erin geslaagd het ‘natuurlijke medicijn’ in grote hoeveelheden te produceren in tomaten.

De onderzoekers haalden allereerst het eiwit AtMYB12 uit de plant Arabidopsis thaliana en plaatsten het vervolgens in tomatenplanten. Dit eiwit activeerde genen die op hun beurt de aanmaak van polyfenolen, waaronder Resveratrol, stimuleerden. De tomaten begonnen vervolgens meer energie te steken in de productie van de stof. Een enkele tomaat bleek evenveel Resveratrol te leveren als 50 flessen wijn.

Een tomatenplant is een gewas met een hoge opbrengst. In sommige landen wordt maar liefst 500 ton aan tomaten per hectare geoogst. Bovendien vereist het gewas relatief weinig onderhoud. Deze methode zou daarom economisch voordeliger zijn dan de manieren die tot nu toe werden toegepast. En het belangrijkste: de stoffen kunnen worden geproduceerd in industriële hoeveelheden.

Bronnen: Nature Communications, GizmagPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens