Vincent Icke: ‘Exoburen hebben hier niets te zoeken’

KIJK-redactie

06-01-2018 12:59:16

Vincent Icke

Boeken over buitenaards leven waren tot voor kort pure fictie. Maar de wetenschap heeft zulke sprongen gemaakt dat het tijd werd voor een wetenschappelijk boek over ‘exoburen’, vond Vincent Icke. KIJK sprak met hem in Leiden.

We weten steeds meer, maar bewijs van buitenaards leven is er niet. Hoe schrijft u daar dan een boek over zonder erop los te speculeren?

Foto: Kick Smeets / Hollandse Hoogte

Mijn uitgangspunt is dat als de natuurwetten iets niet verbieden, het mogelijk is. De natuurwetten zijn namelijk universeel; zij bepalen de noodzaak. Daarnaast is er het toeval, dat ten grondslag ligt aan de evolutie. Zeer waarschijnlijk werkt ook de evolutie overal in het heelal hetzelfde, maar omdat het toeval zo grillig is, kunnen we niets over het verloop ervan voorspellen. Ik benadruk steeds in het boek dat als we dingen niet goed weten, ik ze dan niet invul, maar aangeef welke vermoedens wetenschappers hebben.

Als uw boek over vijftien jaar zou verschijnen, zou de inhoud dan anders zijn?

Beslist. Tegen die tijd hebben we waarschijnlijk bewijs van eenvoudig leven buiten de aarde. Dat kan morgen gebeuren. Daarnaast zullen we heel veel informatie krijgen over andere planeten via de European Extremely Large Telescope, die in Chili komt te staan en in 2024 in bedrijf gaat. Die telescoop krijgt een spiegel met een diameter van 39 meter. In totaal is het eigenlijk de som van alle aardse telescopen die er nu staan. De instrumentatie is ook dramatisch veel beter. Daaruit verwachten we veel te leren over het licht dat van planeten afkomstig is.

Maar u denkt dus dat er elders wel buitenaards leven is?

De vraag is niet zozeer: is er leven buiten de aarde? De vraag is meer: zijn er beschavingen met een maatschappelijk stelsel? Ik denk van wel. Maar ik denk niet dat we bang hoeven te zijn voor deze beschavingen. Onze angst komt vooral voort uit ons eigen slechte geweten. We weten dondersgoed wat een zooitje wij er hier van hebben gemaakt. Uiteindelijk beredeneer ik dat exoburen hier niets te zoeken hebben. Als je een dusdanige technologie hebt dat je tussen de sterren kunt reizen, heb je er geen belang bij om hier een kolenmijntje te delven, laat staan om ons op te eten.

Dit is een fragment uit het interview te vinden in KIJK 2/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 januari tot en met 21 februari.

Tekst: Jop de Vrieze

Meer informatie:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar