Wetenschappers bouwen een nachtmerriemachine

KIJK-redactie

31-10-2016 16:00:48

Het is de perfecte uitvinding voor Halloween. Een programma dat uitzoekt wat mensen eng vinden en op basis daarvan foto’s genereert.

Het lijkt haast een scène uit een horrorverhaal: kunstmatige intelligentie die jouw angsten gebruikt om enge foto’s te genereren. Toch bestaat er nu zo’n nachtmerriemachine. Onderzoekers van MIT hebben namelijk een programma ontwikkeld met een algoritme dat leert wat mensen angstaanjagend of onheilspellend vinden.

Gepersonaliseerde horrorfoto’s

De nachtmerriemachine is op het DeepDream-programma van Google gebaseerd. Dat gebruikt verschillende punten uit een foto om er via filters een hallucinerend beeld van te maken. Dezelfde techniek wordt nu toegepast om enge foto’s van gezichten en gebouwen te genereren. Daarnaast slaat de A.I. via keuzes van de kijker op wat mensen wel en niet eng vinden, om dit op de volgende fotoreeks toe te passen.

Hoofdonderzoeker Pinar Yanarday vertelt aan Digital Trends dat de foto’s allemaal even eng zijn vanuit het oogpunt van de A.I. De feedback die het programma krijgt van de kijkers geeft echter meer inzicht in de angsten per persoon. “In de toekomst kunnen we zo misschien zelfs wel gepersonaliseerde horrorfoto’s ontwikkelen, die op persoonlijke data zijn gebaseerd.”

nachtmerriemachine

Met behulp van filters genereert de A.I. enge gezichten

Hulpverlenend

Hoewel de wetenschappers de nachtmerriemachine vlak voor Halloween aan de wereld hebben gepresenteerd, is het niet alleen ontwikkeld om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Het hoofddoel is namelijk om te ontdekken waarom mensen iets eng vinden. Zo hopen ze erachter te komen of A.I. in de toekomst kan worden ingezet om angsten juist te verlichten.

Ben je benieuwd naar de foto’s, of wil je aan het onderzoek meedoen? Dan kan je hier de website van de nachtmerriemachine bekijken.

Bronnen: Science Alert, Digital Trends, The Sydney Morning HeraldPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens