1 op de 20 mensen heeft hallucinaties

KIJK-redactie

03-06-2015 09:00:52

Hallucinaties en wanen komen veel meer voor dan eerder werd gedacht. Maar liefst een op de twintig mensen krijgt er mee te maken.

Een zeer uitgebreide studie, onder maar liefst 31.000 mensen uit 18 verschillende landen, heeft uitgewezen dat maar liefst 5 procent wel eens een hallucinatie (een zintuiglijke waarneming die niet echt is) of waan (een afwijkend denkbeeld of afwijkende opvatting) heeft. Dit is meer dan voorheen werd gedacht. Het bleek bovendien dat ook gezonde, goed functionerende proefpersonen wel eens een dergelijke ervaring hadden gehad.

De hersenspinsels kwamen niet bij iedereen in dezelfde frequentie voor. Een derde van de proefpersonen met wanen of hallucinaties had slechts een keer een dergelijke ervaring gehad. Nog eens een derde had twee tot vijf episodes meegemaakt. Deze proefpersonen functioneerden over het algemeen goed. Slechts een derde had meer dan vijf wanen of hallucinaties gehad. Auditieve hallucinaties – waarbij mensen dingen horen die er niet zijn – bleken vooral bij vrouwen voor te komen en bleken ook meer aanwezig te zijn in rijkere landen.

De onderzoekers willen verder onderzoek doen om te ontdekken wat de oorzaken van hallucinaties zijn en waarom sommige mensen herstellen terwijl anderen bijvoorbeeld schizofrenie ontwikkelen.

Bronnen: JAMA Psychiatry, University of Queensland via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws