Pen print botten, spieren en zenuwen

KIJK-redactie

16-12-2013 09:00:29

Voor chirurgen is het misschien nog niet zo’n slecht idee om tekenles te nemen. Binnenkort kunnen ze aan de slag met de BioPen, die botten, spieren en zenuwen ‘bijtekent’ tijdens een operatie.

Er is weer een nieuwe variant van de 3D-printer uitgevonden. Wetenschappers van de Universiteit van Wollongong in Australië hebben de BioPen ontwikkeld. Dit is een 3D-printer die kleine stukjes bot, zenuw of spier print. Beschadigde botten kunnen bijvoorbeeld met deze BioPen weer worden hersteld. Chirurgen kunnen dit direct toepassen op de patiënt tijdens een operatie.

BioPen2

De BioPen maakt gebruik van stamcelinkt. Samen met de inkt wordt een op zeewier gebaseerde stof ingebracht, die de cellen stimuleert om te groeien in het lichaam van de patiënt. Door middel van uv-licht krijgt de wond een beschermende laag tijdens het genezingsproces. De complexe bio-inkt kan nog verder worden uitgebreid met groeihormonen en andere stoffen die het herstel na een operatie bevorderen en versnellen.

De BioPen is nog niet klaar voor commercie. De volgende stop voor dit ziekenhuiswonder is het St. Vincent’s Hospital in Melbourne waar de pen nog uitgebreid wordt getest.

Bronnen: DVICE, Universiteit van Wollongong

Beeld: Universiteit van WollongongPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar