A-10 Warthog uitgerust met laserraketten

Naomi Vreeburg

16-06-2016 11:24:37

Een bijna afgedankt toestel, heeft nu een upgrade gekregen.

Hij is traag en lelijk: de A-10 Warthog. En door deze tekortkomingen wordt al tijden geprobeerd de toestellen te laten genieten van hun pensioen, maar telkens komt er iets tussen. En het vliegtuig heeft nu zelfs een update gehad: het is uitgerust met raketten met laserdoelzoeker om de strijd tegen de IS en de Taliban aan te gaan in Afghanistan.

Slim systeem

De raketten zijn een geüpdatete versie van de 2.75-inch Folding Fin Aerial Rocket (FFAR), een raket die sinds 1948 in gebruik is. De FFAR is oorspronkelijk ontwikkeld voor gevechten in de lucht, maar werd al snel ook ingezet om doelwitten op de grond uit te schakelen. Echt precies kon hij dit echter niet, en daarom is de raket geüpgraded met het zogenoemde Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS).

Het duurt overigens niet zoveel tijd en moeite om de FFAR slim te maken. Bekijk hoe dit in zijn werk gaat in onderstaand filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het slimme systeem bestaat onder meer uit vier uitklapbare stuurvinnen met sensoren erop. Nadat de vinnen zijn uitgeklapt werken de vier sensoren samen om uit te zoeken waar de laser op is gericht en hoe ze hier naartoe moeten sturen.

AH-64 Apaches

De US Marine Corps en US Army hebben dit trucje al eerder geflikt. Zo bevestigde het korps het APKWS op hun AV-8B Harriers eerder dit jaar en werden vorig jaar een paar AH-64 Apaches uitgerust met de raketten door het Amerikaanse leger.

Bron: Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar