Aantal botsingen in LHC flink toegenomen

KIJK-redactie

13-04-2012 13:00:50

Large Hadron Collider

De Large Hadron Collider veroorzaakt nu in korte tijd veel meer botsingen tussen protonen, waardoor de kans op ontdekkingen groter wordt.

Op 5 april 2012 is het de onderzoekers van de Large Hadron Collider (LHC) gelukt om, zoals eerder aangekondigd, twee stabiele bundels van protonen met elk een recordenergie van 4 tera-electronvolt (TeV) op elkaar te laten botsen. Hiervoor was dit nog 3,5 TeV per bundel. In de zes dagen na 5 april vonden in de deeltjesversneller evenveel botsingen plaats tussen protonen als vorig jaar in zes weken tijd, meldt CERN nu.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Komende tijd zal CERN ook het aantal ‘pakketjes’ protonen waaruit de bundel bestaat stapsgewijs vergroten, van 624 naar maar liefst 1380. Daarnaast wordt de hoeveelheid protonen per cluster groter gemaakt. Het hogere aantal botsingen dat hierdoor in de machine zal plaatsvinden, zorgt ervoor dat de kans op zeldzame gebeurtenissen in de LHC alsmaar groter wordt. Dat kan bijvoorbeeld meer tekenen van het Higgsdeeltje opleveren, of signalen die wijzen op het bestaan van de zogenoemde supersymmetrische deeltjes.

Bronnen: CERN, New Scientist

Beeld: CERNPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis