Aarde vastgelegd in 121 megapixels

kijkmagazine

17-05-2012 13:00:57

Foto aarde Elektro-L

Hot op internet: een foto van de hele wereld, maar liefst 121 miljoen pixels groot, in één keer gemaakt door een Russische satelliet.

Eerder dit jaar verspreidde de NASA twee moderne varianten op de beroemde Blue Marble-foto uit 1972, die de aarde toonde vanuit de ruimte. Momenteel doet een interessant alternatief de ronde op internet: een foto afkomstig van de Russische satelliet Electro-L. Die biedt ook een blik op onze planeet, maar niet in de vorm van een compositie van allerlei satellietfoto’s, zoals bij bovengenoemde NASA-beelden. In plaats daarvan is het een enorme, in één keer gemaakte foto van 121 megapixels.

Elektro-L maakt elke dertig minuten een dergelijke foto van de aarde, waarbij elke pixel een gebied van 1 bij 1 kilometer bestrijkt. Deze foto’s zijn een samenstelling van beelden gemaakt bij drie verschillende golflengtes zichtbaar licht en één infrarode golflengte. Door de toevoeging van infrarood zien we de aarde hier niet zoals mensenogen hem zouden zien. Het roestbruine spul is bijvoorbeeld begroeiing.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Klik hier of hier om op de foto in te zoomen en te scrollen.

Bron: Gizmodo

Beeld: NTsOMZPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws