Algoritme zorgt dat gezicht beter blijft hangen

VB

24-12-2013 13:00:15

gezichtsopfrisser

Moet je je in real life wel erg vaak aan dezelfde mensen voorstellen? Dan heb je waarschijnlijk een gezicht dat maar moeilijk blijft hangen. Dankzij een algoritme dat je gezicht subtiel verandert, heeft je digitale verschijning daar binnenkort geen last meer van. 

Wat zorgt ervoor dat het ene gezicht na een ontmoeting meteen in je geheugen gegrift staat, en het andere na vijf voorstelrondes nog niet wil blijven hangen? Daar hebben wetenschappers aan MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory zich het hoofd over gebroken. En wat blijkt? Je hoeft niet per se over te stappen op excentrieke kapsels om ‘onvergetelijk’ te zijn; een subtiele verschuiving van wat punten in je gezicht doet wonderen. Een door de wetenschappers ontworpen algoritme doet precies dat, met in 75 procent van de gevallen het gewenste resultaat.

Het algoritme is gebouwd aan de hand van tweeduizend foto’s van gezichten die door vrijwilligers als ‘gedenkwaardig’ of als ‘snel vergeten’ zijn gelabeld. De software kan met die informatie vervolgens zoeken naar subtiele verschillen die een gezicht meer of juist minder laten opvallen. Door het verwoorden van wat randvoorwaarden, zoals: het gezicht moeten even aantrekkelijk, jong en van hetzelfde geslacht blijven als het origineel, kan de software aan de slag met de subtiele aanpassingen die moeten leiden tot een gedenkwaardiger gezicht.

Uit de stapel springen

Het algoritme kan uiteindelijk in een app worden gegoten die je gezicht eerst even aanpast, voordat je je foto uploadt naar sociale media. Volgens de onderzoekers zelf bijvoorbeeld ideaal voor je LinkedIn-profiel: je wil als sollicitant tenslotte uit de stapel springen.

Andersom werkt het algoritme ook. Zo moet een figurant in een soapserie niet méér opvallen dan de echte acteurs; een kleine downgrade van een figurantenhoofd doet dan wonderen.

Bronnen: Journal of Experimental Psychology: General (PDF), MIT News

Beeld: MITPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis