Allergische reactie op bijensteken gunstig?

KIJK-redactie

26-10-2013 13:00:22

Een allergische reactie op een bijensteek kan heel nuttig zijn voor je immuunsysteem. Je kunt er zelfs uiteindelijk een dodelijke hoeveelheid gif door overleven.

Het is een heerlijke nazomeravond en je zit op het terras met een drankje. Op het moment dat je het glas wil pakken, zoemt er een bij langs en je grijpt vol in het beestje. Het gevolg: een hevige scheut pijn en een dikke angel in je hand. De meeste mensen houden er een pijnlijke wond aan over, maar sommigen krijgen een heftige allergische reactie. Nieuwe onderzoeken laten echter zien dat het misschien geen allergische reactie is, maar juist een manier om je afweersysteem te versterken.

Dodelijke hoeveelheid

In twee onafhankelijke onderzoeken van Stanford en Yale wordt gezegd dat de allergische reactie eigenlijk een ontwikkeling is van het immuunsysteem. Aan de hand van proeven met muizen blijkt dat je op een gegeven moment immuun kunt worden voor een dodelijke hoeveelheid bijengif.

Tijdens het experiment kregen de muizen eerst een kleine hoeveelheid bijengif toegediend. Ze kregen een allergische reactie, maar gingen niet dood. Later kregen ze nog eens gif toegediend; deze keer een hoeveelheid waar ze normaliter aan zouden moeten bezwijken. Dat gebeurde alleen niet, dankzij de antilichamen IgE. Omdat de muis al een keer eerder in aanraking was geweest met het gif, waren er meer IgE-antilichamen aanwezig waardoor een grotere hoeveelheid gif onschadelijk kon worden gemaakt.

Beschermende allergie

De onderzoeken ondersteunen ook de gedachte dat een allergische reactie eigenlijk is bedoeld om je lichaam te beschermen. Op het moment dat er een stof het lichaam binnenkomt die er niet hoort, reageert het lichaam door bijvoorbeeld te niezen, te hoesten of over te geven. Een allergie is in beginsel dus eigenlijk erg nuttig voor het lichaam.

Wat het nut dan is van over-allergie (anafylaxie) bij een bijensteek is nog onduidelijk. Een steek kan namelijk zelfs dodelijk zijn. Daar is nog meer onderzoek naar nodig, maar het antwoord zou kunnen liggen bij een afwijkend IgE-antilichaam.

Bronnen: Immunity (1), Immunity (2), Cell Press via EurekAlert! (1), Cell Press via EurekAlert! (2)

Beeld: Mats Halldin/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis