Amerikaans bedrijf mag naar de maan

Marysa van den Berg

05-08-2016 11:00:07

Moon Express is het eerste commerciële bedrijf dat voet op de maan mag zetten. De Amerikaanse overheid gaf toestemming voor een missie in 2017.

Het gebied voorbij de directe omgeving van de aarde was tot nu toe verboden terrein voor de commerciële ruimtevaart. Alleen de NASA (VS), de ESA (Europa), Roskosmos (Rusland) en het Chinese Nationale Ruimteagentschap mochten naar de maan en verder afreizen.

Maar daar komt verandering in, nu het bedrijf Moon Express toestemming heeft gekregen de maan te bezoeken. Medeoprichter Bob Richards is opgetogen: “We mogen nu als ontdekkingsreizigers naar het achtste werelddeel zeilen, op zoek naar nieuwe kennis en grondstoffen voor het welzijn van alle mensen.”

Waardevolle grondstoffen

Volgend jaar wil Moon Express al afreizen naar de maan. Dat doet het bedrijf met de maanlander MX-1, die de grootte heeft van een wasmachine. Het doel is het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten.

Nog belangrijker: het bedrijf wil de commerciële waarde van onze buursatelliet vaststellen. Want, zegt medeoprichter Naveen Jain: “In de nabije toekomst willen we waardevolle grondstoffen, metalen en maanstenen mee terug nemen naar de aarde.”

Geen aardse bacteriën op de maan

De toestemming voor de missie vergde nogal wat papierwerk. Onder andere moest Moon Express de Federal Aviation Administration (FAA), het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ervan overtuigen dat het Outer Space Treaty, een set regels omtrent ruimterecht, zou worden nageleefd.

Verder moest Moon Express beloven dat de FAA op de hoogte wordt gehouden van elke stap in de missie. Ook heeft het bedrijf toegezegd de Apollo-landingsplaatsen met rust te laten en alles in het werk te stellen om te voorkomen dat er aardse bacteriën op de maan terechtkomen.

Het bedrijf neemt met de toestemming alvast een voorschot op het winnen van de eerste prijs van de Google Lunar Xprize, een wedstrijd om de eerste succesvolle commerciële maanmissie. Die zou hen 20 miljoen dollar opleveren. Moeten ze nog wel even de deadline halen: 31 december 2017.

Bronnen: Moon Express, New York Times, The Verge

Beeld: Moon ExpressPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws