Primeur: Apache schiet met laser

André Kesseler

28-06-2017 16:00:20

apache

De Amerikanen hebben voor het eerst vanaf een helikopter met een laser geschoten.

Het Amerikaanse leger doet heel veel onderzoek naar lasersystemen aan boord van allerlei voer-, vaar-, en vliegtuigen. De test met de Apache-helikopter werd uitgevoerd door het U.S. Army Apache Program Management Office en ontwikkelaar Raytheon op de White Sands Missile Range in New Mexico.

Voor de gelegenheid was het laserwapen gekoppeld aan het Multi-Spectral Targeting System (MTS), een optische infraroodsensor die ook op onbemande toestellen als de MQ-1 Predator en de MQ-9 Reaper te vinden is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Door dat slimme systeem kon de laser onder veel verschillende omstandigheden en vliegbewegingen doelen onder vuur nemen. Nou ja, ‘onder vuur’ is misschien wat overdreven. De laser was namelijk niet veel sterker dan de lasers waarmee normaal gesproken doelen worden aangewezen. (Lasergestuurde raketten kunnen zich dan op die lichtstip richten en het doel vervolgens uitschakelen.) Maar goed, het gaat om het idee.

Op de goede weg

Art Morrish, vice-president van Advanced Concept and Technologies for Raytheon Space and Airborne Systems bij Raytheon, laat weten dat uit de testgegevens blijkt dat ze goed bezig zijn. Hij verwacht dat, door gebruik te maken van bewezen technologie als de MTS, lasers snel hun weg naar het slagveld zullen vinden.

Als dat eenmaal zover is, krijgen de Apaches er flink wat slagkracht bij. Want in plaats van zestien Hellfire-raketten, kan de gevechtsheli dan (in theorie) blijven vuren en dus veel meer doelen uitschakelen.

Bronnen: Raytheon, Popular Mechanics

Beeld: RaytheonPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis