Baumgartner bijna klaar voor recordpoging skydiven

André Kesseler

20 June 2010 13:00

De Oostenrijkse ‘extreme sporter’ Felix Baumgartner is met de laatste tests bezig voordat hij aan zijn val vanuit de stratosfeer begint.

Baumgartner is van plan om op een hoogte van minimaal 37 kilometer uit een ballon te springen en tijdens zijn val door de geluidsbarrière te gaan. Hij zou daarmee de eerste persoon ter wereld zijn die dat voor elkaar krijgt zonder een machine te gebruiken.

Op dit moment test de Oostenrijker het speciale drukpak dat hij van de NASA kreeg. Tijdens proefduiken van ‘slechts’ 15 kilometer hoogte bereikt Baumgartner al snelheden van 290 kilometer per uur en dat zal met een beetje mazzel straks 1110 kilometer per uur worden. Als het allemaal goed gaat, verbetert hij naast het hoogte- en snelheidsrecord tegelijkertijd ook het afstandsrecord vrije val en die van de hoogste bemande ballonvlucht.

In ons vorige berichtje over de recordpoging meldden we al:

“Het oude record is ook letterlijk oud. Het staat sinds 1960 op naam van Joe Kittinger. Na een carrière als vlieger bij de Amerikaanse luchtmacht (en na elf maanden in een Vietnamees krijgsgevangenenkamp) kwam Kittinger in dienst van de Aerospace Medical Research Laboratories van de USAF. Hij maakte de sprong in het kader van Project Exelsior, bedoeld voor het ontwikkelen en testen van een nieuw high altitude parachutesysteem. Op 16 augustus 1960 ging Kittinger met een speciale heliumballon naar een hoogte van 31.300 meter en stapte uit de gondel. Na een val van 4 minuten en 36 seconden, waarbij hij een topsnelheid van 988 km/h bereikte, keerde Kittinger weer veilig op aarde terug.”

Volgens Baumgartner, die overigens wordt bijgestaan door Kittinger zelf, kunnen tijdens de sprong belangrijke wetenschappelijke gegevens worden verzameld. In een interview met BBC News zegt hij: “We willen bewijzen dat mensen, als ze op een hoogte 37 kilometer uit een capsule moeten springen, weer veilig naar de aarde kunnen komen.”

Wanneer en waar hij de sprong precies gaat maken, is nog niet bekend.

Baum6

Beeld: Red Bull Photofiles


Meer Nieuws