Bell onthult gevechtshelikopter met vleugeltjes

Naomi Vreeburg

04 October 2019 11:38

Met de 360 Invictus hoopt de Amerikaanse helikopterbouwer Bell een competitie van de US Army te winnen.

Een kruissnelheid van meer dan 180 knopen (333 kilometer per uur), een klein en makkelijk manoeuvreerbaar toestel dat zich kan verstoppen achter heuvels en tussen gebouwen door kan vliegen, in ruige omstandigheden inzetbaar én in 2030 klaar voor gebruik.

Het is een aardig eisenlijstje dat de US Army stelt aan de vervanger van de Bell OH-58D Kiowa Warriors. Het leger heeft een wedstrijd op poten gezet om de opvolger van deze helikopters te vinden: de Future Armed Reconnaissance Aircraft (FARA)-competitie. Bell, de Amerikaanse helikopter- en tiltrotorbouwer, denkt alle boxjes af te kunnen vinken met zijn 360 Invictus.

Lees ook:

Bell belooft 2022

De beoogde kruissnelheid weet de helikopterbouwer te behalen door middel van een rotorsysteem met fly-by-wire-technologie dat is afgekeken bij de Bell 525 Relentless. Ook kunnen het landingsgestel en bommenrekken worden ingetrokken om een hoge snelheid te behouden en is de 360 Invictus uitgerust met vleugeltjes. Deze moeten het toestel steeds meer en meer lift geven naarmate het sneller vliegt.

De helikopter moet verder met zijn rotorbladen van maximaal 12,2 meter in diameter tussen gebouwen door kunnen bewegen. En is bovendien in staat op een hoogte van 1200 meter buiten grondeffect en bij een temperatuur van 33 graden Celsius te hoveren.

Daarnaast heeft het toestel een gevechtsbereik van 250 kilometer, is de maximale verblijftijd op het strijdtoneel 90 minuten en kan het 635 kilogram lading meezeulen. Als de US Army groen licht geeft voor de ontwikkeling van een prototype, belooft Bell het in 2022 al te laten vliegen.

Concurrentie

Daarmee lijken inderdaad alle boxjes afgevinkt en klinkt het toestel als een beklonken zaak. Maar AVX Aircraft, Boeing, Karem Aircraft en Sikorsky doen ook mee aan de FARA-strijd en dat zijn zeker niet de minste. We wachten dan ook geduldig af of Bells gevleugelde helikopter de concurrentie achter zich kan laten.

Bronnen: Breaking Defense, New Atlas

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws